Ιησούς Χριστός: Γιατί απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος – Ποια η διατροφή του Θεανθρώπου;

Σε όλες τις αγιογραφίες ο υιός του Θεού απεικονίζεται λιπόσαρκος. Χωρίς να είναι αποστεωμένος, είναι πολύ λεπτός. Τι έτρωγε ο Θεάνθρωπος;

Κάτι που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς επιστήμονες είναι η διατροφή του Ιησού Χριστού τον 1ο αιώνα. Πολλοί προσπαθούν μέσα από τα Ιερά βιβλία να αποκρυπτογραφήσουν τι έτρωγαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο και κατά συνέπεια και ο Χριστός.

Πολλοί ιστορικοί και κυρίως διατροφολόγοι έχουν αναλύσει την Καινή Διαθήκη για να εντοπίσουν τις τροφές την εποχή του Ιησού. Τι το ιδιαίτερο είχαν αυτές οι τροφές και σπάνια οι άνθρωποι εμφανίζονταν υπέρβαροι;

Ο Ιησούς το αντίθετο εμφανίζεται πάντα μα πάντα λιπόσαρκος χωρίς να είναι αποστεωμένος κάτι που σημαίνει ότι έτρωγε αγνά και υγιεινά, ακολουθώντας τους διατροφικούς κανόνες της εποχής του.

Ο δρ Don Colbert συγγραφέας του «Τι έτρωγε ο Ιησούς» αλλά και ο δρ AJ Jacobs συγγραφέας του «Η χρονιά της Βίβλου» μελέτησαν και οι δυο για να βρουν διατροφικές ενδείξεις που θα μαρτυρούν τι έτρωγαν οι άνθρωποι τότε και κατά συνέπεια και ο Ιησούς.

Τα ιερά βιβλία

Στα ιερά βιβλία δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται λόγος για τη διατροφή. Στον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς λέγεται λοιπόν, ότι έφαγε μόνο ψωμί και ήπιε κρασί.

Στο κατά Λουκά 24:42, ο ευαγγελιστής αναφέρει: «Και Του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κερήθρα. Και τα πήρε, και τα έφαγε μπροστά τους.»

Και στο κατά Λουκά 10.8: «Όποτε επισκέπτεστε μια πόλη και σας φιλοξενούν, να φάτε ότι σας προσφέρουν».

Φυτική τροφή

Το βασικό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι τότε είχαν στο μενού τους κυρίως φυτική καθαρή διατροφή. Δηλαδή έτρωγαν δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, και ψάρια. Όλες αυτές οι τροφές παρείχαν σωστή και ικανοποιητική διατροφή χωρίς περιττά λιπαρά ή χοληστερόλη.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία κάτι που σημαίνει ότι το κρέας έπρεπε να καταναλώνεται αμέσως γιατί θα χαλούσε. Ο Ιησούς – αναφέρουν στα βιβλία τους – έτρωγε λίγο κόκκινο κρέας ή πουλερικά, όπως όλος ο κόσμος τότε.

Μεσογειακή διατροφή

Με βάση τη βίβλο η διατροφή του Ιησού εμπεριείχε αυτό που λέμε «Μεσογειακή διατροφή». Σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου τα φαγητά που έτρωγαν οι άνθρωποι ήταν πάνω κάτω τα ίδια.

Η βασική διατροφή ενός χωρικού στη Μεσόγειο, την εποχή του Ιησού, ήταν το ψωμί (συμπληρωμένο με μικρές ποσότητες φρούτων λαχανικών, λάδι και αλάτι).

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας, τα ψάρια αποτελούσαν επίσης σημαντική διατροφική συνήθεια, αν και για τους χωρικούς μόνο σε μικρές ποσότητες, απλά για δώσουν νοστιμιά στο ψωμί. Σταφύλια και ελιές παράγονταν στην Γαλιλαία, όμως περισσότερο τα καλλιεργούσαν για να κάνουν κρασί και λάδι και να τα πουλήσουν παρά για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι.

Το τυρί, οι χουρμάδες και το μέλι ήταν επίσης αρκετά συνηθισμένα είδη μενού στη Γαλιλαία του πρώτου αιώνα. όπως και τα ψάρια και μην ξεχνάμε ότι πολλοί μαθητές του Κυρίου ήταν ψαράδες.
Σε ότι αφορά το κρέας οι Ισραηλίτες εκείνη την εποχή γνωρίζουμε από άλλες πηγές ότι έτρωγαν αρνί ή κατσικίσιο κρέας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.