ΗΠΑ: Δοκιμαστικές εμφυτεύσεις μικροτσίπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο ενέκρινε ο FDA

ΗΠΑ: Δοκιμαστικές εμφυτεύσεις μικροτσίπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο ενέκρινε ο FDA

Σε άλλους δρόμους μπαίνει η υψηλή τεχνολογία αφού ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων χορήγησε άδεια σε εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Τεχνολογικό θαύμα

Σε μία πρωτοποριακή κλινική έρευνα προχωρά η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ, Neuralink, που πήρε άδεια από τον FDA, να τοποθετήσει τσιπάκι στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η εταιρεία του Αμερικανού μεγιστάνα έχει αναπτύξει μια συσκευή που εμφυτεύεται ρομποτικά και αποκωδικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η ιδέα βασίζεται σε μια διασύνδεση που η χειρουργική τοποθέτησή της στον εγκέφαλο στοχεύει να θεραπεύσει ανίατες ασθένειες.

Πώς λειτουργεί

Η διασύνδεση αυτή συνδέεται με συσκευή που φέρει τσιπ που επεξεργάζεται και στη συνέχεια μεταδίδει τα νευρικά σήματα σε υπολογιστές, ακόμη και σε smartphones.

Το εγκεφαλικό τσιπάκι θα χρειάζεται τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε φορά που στοχεύει να βοηθήσει παραπληγικούς να περπατήσουν, να κάνει τυφλούς να βρουν το φως τους, αλλά και άλλους ασθενείς.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι δυνατόν να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα όλου του σώματος», έχει πει ο Μασκ.

Μέχρι τώρα η Neuralink έκανε πειράματα μόνο σε ζώα και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία μαϊμού που χειρίζεται με το μυαλό της ένα κομπιούτερ.

Η εταιρεία ελπίζει πως στο μέλλον, ένα άτομο θα μπορεί να ελέγξει μέσω της σκέψης του το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, αλλά και μηνύματα κειμένου.

Πριν από 3 μήνες ο FDA είχε απορρίψει την αίτηση της Neuralink και η πρόσφατη έγκρισή του έρχεται μετά την ανακοίνωση Ελβετών ερευνητών ότι ένας παράλυτος άνδρας κατάφερε να περπατήσει χάρη σε εμφυτεύματα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική του στήλη.

Η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ στοχεύει στο μέλλον να συνδυάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.