Ηράκλειο: Έντονος προβληματισμός για αποθήκη φιαλών υγραερίου στην Φοινικιά

«Θα κοιμόμαστε με βόμβες υγραερίου στα μαξιλάρια μας», υποστηρίζουν δημότες, οι οποίοι περιέγραψαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περιοχή από την επίμαχη εγκατάσταση

Ηράκλειο: Έντονος προβληματισμός για αποθήκη φιαλών υγραερίου στην Φοινικιά

Αναβρασμός επικρατεί στην περιοχή της Φοινικιάς όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων 5.000 φιαλών υγραερίου, με τους κατοίκους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ίδια τους τη ζωή, στη περίπτωση ατυχήματος, πυρκαγιάς ή άλλων επικίνδυνων καταστάσεων.

Αν και η επίμαχη μονάδα η οποία θα αποθηκεύει 49 τόνους υγραερίου διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά αλλαγή-αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να μειωθεί το όριο της αποθηκευμένες ποσότητας υγραερίου από τους 49 στους 10 τόνου, σε περιοχές χαμηλής όχλησης βιομηχανικών περιοχών, όπως ίσχυε αρχικά πριν την έκδοση της ΚΥΑ το 2020.

Θα κοιμόμαστε με βόμβες υγραερίου στα μαξιλάρια μας, υποστηρίζουν δημότες, οι οποίοι περιέγραψαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περιοχή από την επίμαχη εγκατάσταση.

Το θέμα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λότζια με τη συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, της Πολεοδομίας και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων.

Η επιστολή του ΤΕΕ-ΤΑΚ

Την ίδια στιγμή, επανεξέταση – αναθεώρηση της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία αφορά στον καθορισμό κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, ζητά το ΤΕΕ – ΤΑΚ, με σχετικό αίτημα προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς (sic!) υπουργούς και αφορμή την αδειοδότηση της εγκατάστασης υπαίθριας αποθήκης φιαλών υγραερίου στην περιοχή Φοινικιάς.

πορεί η εν λόγω εγκατάσταση να βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως (παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει με βιομηχανία ξυλείας και άλλες επιχειρήσεις) και να ακολουθεί το γράμμα του νόμου, ωστόσο, οι τεχνικοί της Ανατολικής Κρήτης επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση λόγω της φύσης της (υγραέριο) και της συνολικής αποθηκευμένης ποσότητας κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «το αέριο αυτό καύσιμο το οποίο πρόκειται να αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε πολύ μεγάλο αριθμό φιαλών σε υπαίθριο χώρο, είναι αέριο το οποίο μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να αναφλεγεί υπό μορφή έκρηξης», με αποτέλεσμα όπως τονίζουν οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή να καταστούν τραγικές, καθώς σε απόσταση ολίγων μέτρων από την εν λόγω υπό ίδρυση εγκατάσταση στη γύρω περιοχή βρίσκεται σημαντικός αριθμός κατοικιών των οποίων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ενυπόγραφα.

Όπως τονίζεται, «οι φιάλες απαγορεύεται να τοποθετούνται σε χώρο όπου υπάρχει πιθανότητα η θερμοκρασία του να υπερβεί τους 50°C και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες σε υπαίθριο αστέγαστο χώρο οι θερμοκρασίες σε περιόδους καύσωνα μπορεί να υπερβούν τους 50°C, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος αναφλέξεων και εκρήξεων να είναι μεγάλος στο χώρο αποθήκευσης του τόσο μεγάλου αριθμού φιαλών.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη είναι: βραχυκύκλωμα, αστοχία ασφαλιστικών (υλικών μηχανισμών ασφαλείας), ατύχημα, κεραυνός, ανάφλεξη από στατικό ηλεκτρισμό, κ.λπ. Συνεπώς, το ΤΕΕ – ΤΑΚ ζητά να αναθεωρηθεί η νομοθεσία, η οποία ορίζει ως ανώτατο όριο αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου τους 50tn και να επανέλθει το όριο των 10tn όπου ξεπερνώντας το να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σε κατοικημένη περιοχή.

Τέλος προτείνει την ακύρωση της διοικητικής πράξης βεβαίωσης χρήσης γης (2021) η οποία θα συνιστά το όχημα των μηχανικών και των κατοίκων της περιοχής στο αίτημά τους για την ακύρωση της Έγκρισης Εγκατάστασης της εν λόγω επιχείρησης, η οποία έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Ανάπτυξης της Π. Ε.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.