Ηράκλειο: Κρητικοί μαθαίνουν στους Κινέζους το ελαιόλαδο

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο μαθαίνει στους Κινέζους το ελαιόλαδο

Μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου αλλά και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία της καλλιέργειας της ελιάς, είχαν δύο καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και της ομάδας ΑΡΩΓΟΣ AIM-HQ OIL.

Τα μέλη του ΕΛΜΕΠΑ Φίλιππος Βερβερίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών και ο Εμμανουήλ Καμπουράκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής, ξεκίνησαν συνεργασία με το φορέα “Olive Industry Development Office” στην ελαιοπαραγωγική περιοχή Wudu, της Επαρχίας Longnan, της Πολιτεία Gansu της Κίνας.

Οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχουν σε μια πανελλήνια προσπάθεια, που συντονίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), για την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν την Κινεζική Επαρχία Longnan, μετά από πρόσκληση του κινεζικού φορέα ελαιοπαραγωγής.

Εκεί παρουσίασαν την καινοτομία του Cluster AIM-HQ OIL, ως προς την ανάδειξη της ποιότητας του Ελληνικού ΕΠΕ και μετέφεραν τεχνογνωσία στους τοπικούς γεωπόνους /δασολόγους και ελαιοπαραγωγούς μέσω σεμιναρίων για τη μεθοδολογία κλαδεύματος των ελαιόδεντρων και την ορθή διαδικασία οργανοληπτικής αξιολόγησης της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Η περιοχή Longnan είναι κορυφαία στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κίνα. Η φύτευση της περιοχής αφορά σε διάφορες ποικιλίες (Ισπανικές, Ιταλικές και Ελληνικές) με εξέχουσα θέση της ελληνικής ποικιλίας «Κορωνέικη».

Εμείς τους δείξαμε πως πρέπει να κλαδεύονται τα δέντρα αλλά και πως να ξεχωρίζουν το καλό λάδι στο ελαιοτριβείο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο κ. Βερβερίδης. Η τοπική παραγωγή, αν και αναπτυσσόμενη, καλύπτει μόλις το 10 – 15% της κινεζικής αγοράς, πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.