Ηράκλειο: Ομόφωνα “ναι” στο νέο σχέδιο εξυγίανσης της Ένωσης Ηρακλείου – Τι προβλέπει

Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, από την γενική συνέλευση της Ένωσης Ηρακλείου που συνεδρίασε εκτάκτως, το νέο σχέδιο εξυγίανσης της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης του νησιού. Παράλληλα, εξουσιοδοτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, να προχωρήσει στην υπογραφή και εφαρμογή του.

Το νέο σχέδιο τροποποιεί ουσιωδώς την προηγούμενη απόφαση εξυγίανσης της Ένωσης και έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς και της διαχειρίστριας Intrum Hellas. Μεταξύ άλλων, προβλέπει μεγάλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 7% στο 2%, μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του καταβαλόμενου ετήσιου ποσού από την Ένωση (από περίπου 2 εκατομμύρια σε κάτι παραπάνω από 1, μετά το διετές «πάγωμα» της καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο), περαιτέρω «κούρεμα» χρέους και διατήρηση των βασικών αστικών ακινήτων της Οργάνωσης στο Ηράκλειο, δηλαδή στο συγκρότημα Τάλως και στην λ. 62 Μαρτύρων, όπου βρίσκεται και θα παραμείνει η έδρα της αγροτικής εταιρικής σύμπραξης. Το συγκρότημα Τάλως, το οποίο έχανε η Ένωση με το υφιστάμενο σχέδιο εξυγίανσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση των όρων του νέου σχεδίου καθώς αποδίδει ετησίως στην Ένωση ένα σημαντικό ποσό από μισθώματα.

Στον αντίποδα, η Ένωση Ηρακλείου, σε διάστημα δύο ετών αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκποιήσει τμηματικά, με σκοπό να καλύψει εμπροσθοβαρώς δόσεις της οφειλής, 18 ακίνητα, από τα οποία εκτιμάται, ότι θα εισπράξει 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, πρόκειται για περιφερειακά, μη παραγωγικά, όπως χαρακτηρίζονται, ακίνητα, τα οποία δε μπορούν να αξιοποιηθούν στην παρούσα φάση από την οργάνωση. Ανάμεσά τους είναι το παλιό οινοποιείο στις Μαλάδες (το οποίο έχανε έτσι κι αλλιώς η Ένωση, σύμφωνα με το ισχύον μέχρι τώρα σχέδιο εξυγίανσης) και μια σειρά ακινήτων στη ΒΙΠΕ, στη Φοινικιά, στο Αρκαλοχώρι, στη Χερσόνησο, στο Κορωπί κ.α.

Η εκποίησή τους, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, θα γίνει με διαφάνεια, μέσω διαγωνισμών, αφού προηγηθούν αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Στην περίπτωση που η εκποίηση γίνει ως προβλέπεται από το νέο σχέδιο, η Ένωση θα μπορέσει να κρατήσει στην κατοχή της τα ακίνητα στο Τάλως.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα νέα πρόταση εξυγίανσης, η οποία, μετά την υπογραφή της, θα πάρει την δικαστική οδό επικύρωσης, το 2037 τα χρέη της Ένωσης, που σήμερα πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ θα έχουν περιοριστεί στα 22,6 εκατ. ευρώ.

«Καταφέραμε να πετύχουμε μια βιώσιμη και υλοποιήσιμη συμφωνία και αυτό το αναγνώρισε η γενική συνέλευση που την ενέκρινε ομόφωνα» ανέφερε ο κ. Γαβαλάς προσθέτοντας: “Είναι τυχερή η νέα διοίκηση – όποια κι αν είναι αυτή – που θα έχει στα χέρια της αυτή τη συμφωνία». Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δανειακές υποχρεώσεις της οργάνωσης θα πληρώνονται από τα ενοίκια και τις εκποιήσεις και τα έσοδα θα μπορούν να διατίθενται για την πληρωμή των παραγωγών, για την στήριξη των τοπικών προϊόντων και για αναπτυξιακούς σκοπούς. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό» τόνισε.https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.