Ηράκλειο: Προσωρινό “φρένο” στην κοπή 68 πεύκων έβαλαν πολίτες – Ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του δήμου

«Φρένο» μέχρι νεωτέρας έβαλαν σήμερα κάτοικοι των Δειλινού στην απόφαση του δήμου Ηρακλείου να προχωρήσει από σήμερα στην κοπή και απομάκρυνση 68 πεύκων, λόγω επικινδυνότητας. Πολίτες αντιδρούν έντονα στα σχέδια του δήμου και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθώντας να σώσουν τον πευκώνα της περιοχής με ασφαλιστικά μέτρα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν στον πευκώνα, προκειμένου να σταματήσουν το συνεργείο του δήμου Ηρακλείου, που επρόκειτο να ξεκινήσει το έργο της απομάκρυνσης των δέντρων. Στο σημείο βρέθηκε και δύναμη της Αστυνομίας.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι χαρακτήρισαν υπερβολική την απόφαση του δήμου Ηρακλείου να απομακρύνει 68 πεύκα, παρότι αναγνωρίζουν ότι ορισμένα εξ’ αυτών γέρνουν, είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να κοπούν. Τις αντιδράσεις τους δεν κάμπτει ούτε ο σχεδιασμός του δήμου για την φύτευση στα σημεία όπου βρίσκονται τα πεύκα χιλιάδων φυτών χαμηλής βλάστησης, θάμνων και πόων.

Μάλιστα ήδη έχει υποβληθεί από 42 πολίτες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον έλεγχο της νομιμότητας της κοπής των δέντρων και αύριο αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί η έκδοση ή όχι προσωρινής διαταγής. Η δικαστική απόφαση θα κρίνει την τύχη των δέντρων και το κατά πόσο, το συνεργείο του δήμου Ηρακλείου, που σήμερα, μετά τις αντιδράσεις, αποχώρησε από το σημείο, θα προχωρήσει στην απομάκρυνση των πεύκων.

Την σημερινή έναρξη της επιχείρησης κοπής των δέντρων είχε προαναγγείλει ο δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωσή του. Όπως έκανε γνωστό: «Ξεκινά την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου η εξυγίανση των πευκώνων στο Δειλινό. Το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, θα προβεί στην αφαίρεση και απομάκρυνση εξήντα οκτώ (68) πεύκων, τεσσάρων (4) μυόπορων και ενός (1) ιβίσκου, στους πευκώνες Δειλινού, σύμφωνα με απόφαση Έγκρισης Υλοτομίας της Δ/νσης Δασών Ν. Ηρακλείου, Τμήμα Προστασίας Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημόσιου Κατηγόρου καθώς και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Οι παραπάνω εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσουν για όσο διάστημα απαιτηθεί. Οι κοπές θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εξυγίανσης των πευκώνων και της ανάπλασης τους. Συνολικά στους παραπάνω χώρους θα φυτευτούν δεκατρείς χιλιάδες τετρακόσια τριάντα έξι (13.436) φυτά, κυρίως αυτοφυή της Κρήτης (πόες και θάμνοι) σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που έχει συντάξει η Υπηρεσία Πρασίνου».https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.