Ηράκλειο:Τα Special Olympics υποστηρίζουν ενεργά τα άτομα με νοητική αναπηρία στο Ηράκλειο, με τη σύμπραξη του Δήμου Ηρακλείου και Τοπικών Φορέων

Τα Special Olympics Hellas, πιστά στον στόχο τους να καλύψουν σε ακόμα περισσότερες περιοχές και να υποστηρίξουν ενεργά τα άτομα με νοητική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, ταξίδεψαν μεταξύ 13-15 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο, για την ίδρυση του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics για άτομα με νοητική αναπηρία.
Η συνεργασία αυτή, εντάσσεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Μέγα Δωρητή, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με τη δημιουργία του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics στο Ηράκλειο, τα Special Olympics Hellas αριθμούν την 21η πόλη της Ελλάδας στην οποία καταφέρνουν να εφαρμόσουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics και έτσι μέσω της συμμετοχής ανθρώπων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους και σε άλλες παραγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics στο Ηράκλειο θα περιλαμβάνει προπονήσεις στα αθλήματα της Ιππασίας και της Ενόργανης Γυμναστικής, με την προοπτική να προστεθούν σύντομα και άλλα αθλήματα για περισσότερες αγωνιστικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους αθλητές με νοητική αναπηρία και στις οικογένειές τους, μέσα από εξειδικευμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις.
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Special Olympics Hellas του Δήμου Ηρακλέιου και Τοπικών Φορέων
Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Δήμο Ηρακλείου. Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός. Παράλληλα, υπογράφηκαν Συμφωνίες Συνεργασίας με την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, κα. Μαρία Δαμανάκη, με τον Πρόεδρο του Κέντρου Άθλησης Ηρακλείου «Αθλόδραση», κ. Ιωάννη Αργέντη, και με την Πρόεδρο της Ιππικής Ακαδημίας Κρήτης, κα. Ευτυχία Κοκκινέλη.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πάτερ Δημήτριος, Εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β’, ο κ. Στέλιος Βοργιάς, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ο κ. Ιωάννης Τσαπάκης, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Ηρακλείου, η κα. Ειρήνη Παπαδάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου, η κα Ιωάννα Καλονάκη, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ο κ. Νικόλαος Γιαλιτάκης, Αντιδήμαρχος Ενέργειας Ηρακλείου, ο κ. Κώστας Βαρβεράκης, Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, και η κα. Άρια Χουρδάκη, Δημοτική Σύμβουλος. Παρευρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι τοπικών δομών κοινωνικής φροντίδας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, και μελλοντικοί αθλητές των Special Olympics Hellas με νοητική αναπηρία του Ηρακλείου.
Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, δήλωσε:

«Το έμπρακτο ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και της κοινωνίας να υποστηρίξουν ενεργά το έργο μας, μάς δίνει πίστη και αισιοδοξία πως το Προπονητικό Πρόγραμμα στο Ηράκλειο θα στεφθεί με επιτυχία. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, και ανυπομονούμε να τον έχουμε κοντά μας, μαζί με τους αθλητές μας από τη Κρήτη, στους επερχόμενους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024» τον Μάιο.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αμέριστη υποστήριξη και δωρεά του τα τελευταία 3 χρόνια που διήρκησε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Με το Ηράκλειο να αριθμεί την 21η και τελευταία πόλη που επεκτεινόμαστε στην Περιφέρεια μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος, ένας κύκλος κλείνει. Ωστόσο, η παρακαταθήκη που μένει είναι μεγάλη καθώς όλοι οι συνεργάτες μας είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην αποστολή μας, να εντάξουμε τα άτομα με νοητική αναπηρία στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού.»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αλέξιος Καλοκαιρνός, υπογράμμισε:
«Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Ηρακλείου καλωσορίζει την Ομάδα των Special Olympics Hellas, εγκαινιάζοντας το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics Ηρακλείου για άτομα με νοητική αναπηρία. Ένα πρόγραμμα που δίνει πράγματι μοναδική ευκαιρία κοινωνικής ένταξης στα άτομα με νοητική αναπηρία αλλά και στήριξη στις οικογένειές τους. Συμβάλλει στην άρση αποκλεισμών και την ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν ταλέντα και να καλλιεργηθούν ικανότητες μέσα από τη συμμετοχή σε αγώνες και αθλητικές δράσεις. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά στην περιφέρεια της χώρας μας.»

Η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, κα. Μαρία Δαμανάκη στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία και στον στόχο της σύμπραξης των Special Olympics με τους τοπικούς Φορείς:
«Είμαστε πεπεισμένοι, ότι μέσω του δικτύου συνεργασίας που δημιουργείται με τα Special Olympics Hellas και τους τοπικούς φορείς του Ηρακλείου που προσέρχονται σε αυτή την σύμπραξη, θα δομηθεί ένας πολύτιμος δίαυλος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής και του αθλητισμού με στόχο την προστασία της ευαλωτότητας.»

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Άθλησης Ηρακλείου «Αθλόδραση», κ. Ιωάννης Αργέντης τόνισε:
«Με την επισημοποίηση της συνεργασίας με τα Special Olympics Hellas, ελπίζουμε να κινητοποιήσουμε άτομα με νοητική αναπηρία να ενταχθούν στα Special Olympics και να αντιληφθούν τα ίδια τα άτομα, αλλά και οι οικογένειες τους, τα οφέλη του αθλητισμού αλλά και τις δυνατότητες που έχουν. Είναι μία συνεργασία ιδιαίτερα τιμητική για εμάς και θα είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστεί σε αυτό το όμορφο ταξίδι.»

Εκ μέρους της Ιππικής Ακαδημίας Κρήτης, η Υπεύθυνη και προπονήτρια κα. Μαριάννα Γραμματικάκη δήλωσε:
«Αυτή η συνεργασία με τα Special Olympics Hellas αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το σωματείο μας καθώς είμαστε πλέον μέλος μιας μεγάλης οικογένειας η οποία συμβάλει στην βελτίωση της ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους. Θα κάνουμε τα πάντα να αναπτυχθεί αυτό το κίνημα και στο Ηράκλειο της Κρήτης και είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελούμε ένα πολύ ενεργό μέλος.»

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δημιούργησε 21 τοπικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική. Το Ηράκλειο αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε άτομα με νοητική αναπηρία, μέσω του αθλητισμού.

Λίγα λόγια για τα Special Olympics Hellas:
Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 200 χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 36 χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, υλοποιώντας πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειες τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.