Ισραήλ-Χαμάς: Κρίση στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων – Πού «κολλάνε»

«Αγκάθι», μεταξύ άλλων η διάρκεια της εκεχειρίας - Τα αιτήματα του Ισραήλ και της Χαμάς

Ισραήλ-Χαμάς: Κρίση στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων – Πού «κολλάνε»

Αραβικές και παλαιστινιακές πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ έχουν μπει σε κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και όπως αναφέρει ο Τζακ Χούρι της Haaretz, το «μήλον της έριδος» ήταν η απαίτηση της Χαμάς για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε σε τρεις ημέρες το πολύ.

Μια άλλη διαφωνία αφορούσε την απαίτηση της Χαμάς να σταματήσει η πτήση μη επανδρωμένων ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τις ημέρες της εκεχειρίας, προκειμένου να αποτραπεί η αποκάλυψη της θέσης των ομήρων.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ήταν το αίτημα της Χαμάς να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και του βόρειου τμήματος.

Η Χαμάς αρνήθηκε να συμβιβαστεί υπό τον φόβο αποκάλυψης του μέρους όπου κρατούνται οι όμηροι

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτά τα αιτήματα και η Χαμάς αρνήθηκε να συμβιβαστεί υπό τον φόβο της αποκάλυψης των μεθόδων λειτουργίας της και των πληροφοριών σχετικά με το μέρος όπου κρατούνται οι όμηροι, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Από χθες κυκλοφορούν φήμες για επικείμενη συμφωνία μέσα σε 48 έως 72 ώρες και δημοσίευμα του Reuters έγραφε νωρίτερα σήμερα ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται έντονα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.