«Καμπανάκι» από Τσιόδρα: Δεν σκοτώνουν τον ιό ο ήλιος και η ζέστη, οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Ξεκάθαρη προειδοποίηση πως η ζέστη και ο ήλιος δεν σκοτώνουν τον κορωνοϊό έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Παρασκευής, με αφορμή τις ακραίες – για την εποχή – θερμοκρασίες που αναμένουμε. Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα.

«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορωνοϊό» ανέφερε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας.

«Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο είναι μέτρο προστασίας όλων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα.

Οδηγίες προστασίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ότι θα χτυπηθούν από υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, ενώ εξαιτίας τους αναμένεται να επιδεινωθούν και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού. Δείτε τι μας συμβουλεύει ο ΠΟΥ να κάνουμε στον καύσωνα.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες αναμένουν το φετινό καλοκαίρι να είναι πιο ζεστό και πιο ξηρό από το κανονικό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη κυρίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς που βρίσκονται σε lockdown, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

“Κάθε χρόνο, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ατόμων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και των χρονίως πασχόντων ασθενών”, ανέφερουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΠΟΥ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και θερμοπληξία και μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αναπνευστικά, η χρόνια νεφρική νόσος ή ψυχικά νοσήματα, τονίζουν οι ειδικοί.

pΚι ενώ κάποιες εποχικές ασθένειες, όπως είναι η γρίπη, έχουν ελάχιστη επίπτωση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται με το COVID-19, αναφέρει ο ΠΟΥ και παροτρύνει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης και να μην υποθέτουν ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ή κολλάει λιγότερο το καλοκαίρι.

Στην ίδια αναφορά οι επιστήμονες επισημαίνουν, επίσης, ότι έχει απορριφθεί η θεωρία, ότι ο θερμός καιρός θα μπορούσε να σταματήσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

p”Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της άνοιξης έδειξαν πώς μια αλλαγή στη θερμοκρασία θα μπορούσε να επηρεάσει τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά ανατράπηκαν από αδύναμα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής”, αναφέρει ο ΠΟΥ στην επισημη ιστοσελίδα του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Δρ. Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ: «Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα σωθούμε από την αλλαγή του καιρού. Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει την πορεία του”.

Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο θεραπεύουν την ασθένεια, αλλά αντίθετα, αυτό που είναι σίγουρα γνωστό, είναι ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως είναι τα ηλιακά εγκαύματα και η θερμοπληξία.

Οι επιστήμονες του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν: “Μπορείτε να προσβληθείτε από τη νόσο COVID-19, ανεξάρτητα από το πόσο ηλιόλουστος ή ζεστός είναι ο καιρός, οπότε προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους, με τα εξής μέτρα:

Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, Να βήχετε στον διπλωμένο αγκώνα σας ή σε ένα χαρτομάντηλο Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας” Από τον ΠΟΥ συνιστάται, επίσης, τα άτομα χωρίς κλιματισμό να χρησιμοποιούν τον νυχτερινό αέρα για να δροσίσουν το σπίτι τους, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιούν περσίδες και παντζούρια. Επίσης, τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

“Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 ° C, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αποτρέπει ή θεραπεύει το COVID-19, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ασθενειών που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει λέγοντας ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε αυτές τις δύσκολες μέρες ότι μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια:

“Φροντίστε τον εαυτό σας, αλλά δείξτε και την φροντίδα σας στην οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες που μπορεί να μένουν μόνοι τους. Τα ευάλωτα άτομα μπορεί να χρειάζονται βοήθεια στον καύσωμα και αν κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει, βοηθήστε τον να λάβει συμβουλές και υποστήριξη, κρατώντας πάντα τις φυσικές αποστάσεις”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.