«Κωδικός: Ήττα κάτω από 5 μονάδες» – Ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί

Τις τελευταίες του «ζαριές» εν όψει των ευρωεκλογών παίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει εξόχως αρνητικό. Στη σκιά της υπόθεσης Πολάκη, που έχει εξοργίσει ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν να βρει τρόπο να επανορθώσει, ο Πρωθυπουργός που στηρίζει τον «αψύ Σφακιανό» αντεπιτίθεται, αλλά με αβέβαια αποτελέσματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι όχι μόνο στη δεύτερη θέση, αλλά να βρίσκεται και σε μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ, ενώ και η εικόνα του Πρωθυπουργού έχει τρωθεί σημαντικά. Και μάλιστα, όχι απλώς τις ξορκίζουν αλλά τις αμφισβητούν και μιλάνε για «εικονική πραγματικότητα», αν και ακόμα και φιλικά sites, όπως π.χ. το tvxs του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, κατέγραψαν την προβληματική κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα το κυβερνών κόμμα εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης, καθώς υπολείπεται της ΝΔ 14,5 μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία Palmos Analysis.
Σε αυτό το βαρύ πολιτικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντεπίθεσης με στόχο να ανατραπούν τα δυσμενή δημοσκοπικά δεδομένα. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου θα είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει τις περιοδείες και τις ομιλίες του, όπως φάνηκε από την Κρήτη, όπου κατέφυγε στη γνωστή συνταγή της… κορδέλας και των εγκαινίων.
Το δίπολο του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα είναι «ή με τον λαό ή με τις ελίτ». Σε αυτό θα επενδύσει ενώ την ίδια στιγμή θα προβάλλει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των «προοδευτικών και δημοκρατικών» και «συντηρητικών» δυνάμεων. Επίσης, θα αναδειχθεί και το εξής δίλημμα: «Με αυτούς και αυτές που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και τη διεθνή απομόνωση ή με τους ανθρώπους που έβαλαν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στη μέγγενη του μνημονίου και της λιτότητας;».
Μετά την πολωτική και άκρως συγκρουσιακή συζήτηση που αναμένεται στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (που ξεκινά την Τετάρτη) – ως απάντηση στην πρόταση μομφής της ΝΔ για τον Π. Πολάκη – ο Αλ. Τσίπρας θα εντείνει τις εμφανίσεις του, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι στο πρόγραμμά του έχει και ομιλίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Συμφωνία των Πρεσπών συνθλίβει πολιτικά και εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ήττα θέλει
Ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που γίνονται, είναι η ενδεχόμενη ήττα του κόμματος να μην είναι πάνω από 5-6 μονάδες ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ενώ θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα μεταφερθεί στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το κόμμα του είχε ανεβάσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά.
Το πρόβλημα όμως μπορεί να μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και παράλληλα πολύ άσχημα ποσοστά σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες μπορεί να λειτουργήσουν αντίστροφα και να δείξουν ότι η ΝΔ έχει παγιώσει την πρωτιά και δεν ανατρέπεται η διαφορά.

Στο πρωθυπουργικό πλάνο υπάρχει το στοιχείο της συμμετοχής, την οποία θέλουν αυξημένη. Οπως επισημαίνεται, τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν προσήλθαν στις κάλπες σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου έτους περίπου 650.000 ψηφοφόροι. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο επικεντρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό των αναποφάσιστων που κινούνται μεταξύ 10%-15%. Ο τρίτος παράγοντας είναι οι νέοι ψηφοφόροι των ηλικιών 17-20 που θα ψηφίσουν πρώτη φορά και είναι περίπου 600.000.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό πρόβλημα στην απήχησή του στους νέους ψηφοφόρους, αν και το 2012 και το 2015 ήταν η μεγάλη του δύναμη. Είναι ενδεικτικό ότι στις ηλικίες 18-34 τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 37,5% έναντι 18% της ΝΔ, δηλαδή είχε διαφορά 19,5%. Στις περισσότερες μετρήσεις, το κλίμα έχει αντιστραφεί και η ΝΔ στη ζώνη των ηλικιών 18-34 καταγράφει απήχηση 24% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφει μεγάλη πτώση.

Παρά τις σημαντικές ρωγμές που έχει υποστεί το πρωθυπουργικό προφίλ, όπως προκύπτει και από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει ότι ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να είναι στην κορυφή του προεκλογικού αγώνα της κυβέρνησης. Επίσης, πολλές περιοδείες του θα είναι προσανατολισμένες σε ειδικά κοινά και αυτές θα υπηρετούν τον στόχο να ενισχυθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είναι κοντά σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση.
Για αυτόν τον λόγο και το βράδυ της περασμένης Πέμπτης χόρεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ήπιε ρακές και θα προβάλλεται από εδώ και πέρα έντονα κάθε στιγμιότυπο που έχει προσωπικά χαρακτηριστικά, για να τονιστεί και το ανθρώπινο στοιχείο. Επίσης θα δοθεί προβολή στη σύζυγο του Πρωθυπουργού, την Μπέτυ Μπαζιάνα, όπως έγινε με την παρουσία της στη δίκη της Χρυσής Αυγής ή με την επίσκεψή της στην Κνωσό.

Facebook Share Twitter Share Email Share

Τα σχόλια είναι κλειστά.