Κραυγή αγωνίας από τη δήμαρχο Γαύδου Μανωλία Στεφανάκη– «Βοηθήστε μας με τους μετανάστες»

«Δεν αντέχουμε άλλο. Οι υποδομές του νησιού μας είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν να φιλοξενούμε τόσους μετανάστες». Η κυρία Μανωλία Στεφανάκη είναι δήμαρχος Γαύδου. Μιλάει στο topontiki.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ακριτικού αυτού νησιού.

Το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης στη Γαύδο και στην Κρήτη 1.500 άτομα.

Οι αφίξεις μεταναστών αφορούν όλη τη Νότια Κρήτη από τα Χανιά και τις παραλίες του Ηρακλείου.
Οι βάρκες εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα.

«Δεκάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο νησί από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής και οι τοπικές Αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας εκατοντάδων ανθρώπων» αναφέρει η κα Στεφανάκη.

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους» υπογραμμίζει η δήμαρχος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Παλεύουμε με την απομόνωση στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι κάτοικοι του νησιού μας είναι μόλις 70 άτομα – ηλικιωμένοι ως επι το πλείστον. Εχουμε και δύο μικρά παιδιά – μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Υπάρχει μόνιμα ένας γιατρός στο νησί.

Η συγκοινωνία με την Κρήτη – στα χαρτιά – είναι έξι φορές την εβδομάδα. Ωστόσο πολλές φορές – ιδιαίτερα τον χειμώνα – δεν εκτελούνται όλα τα δρομολόγια».

Η κα Στεφανάκη τονίζει ότι «οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος.

Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες» συμπληρώνει.

«Και το 2015 είχαμε περιστασιακά κάποιες αφίξεις αλλά τώρα το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Σαν να υπάρχει ένα κανονικό… ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που φέρνει αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους.

Απο τον Οκτώβριο υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Λιμενικό, το υπουργείο Μετανάστευσης μήπως βρεθεί κάποια λύση. Οι άνθρωποι έρχονται και τους βάζουμε να κοιμούνται σε σλίπινγκ μπαγκ».

Πηγή: https://www.topontiki.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.