Κρήτη: Ανησυχία για κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τρόφιμα ζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες

Κρήτη: Ανησυχία για κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης

Σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο όπου η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά που καλούνται να αγοράσουν χρυσάφι ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο έλεγχος των τροφίμων είναι ελλιπής. Ο λόγος; Ο αποδεκατισμός των δημόσιων υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, την προστασία δηλαδή της δημόσιας υγείας.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ΔΥ της περιφέρειας Κρήτης, Υγιεινολόγος Dr Αντώνης Παπαδάκης, δήλωσε στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, προβληματισμένος και παρέθεσε επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, αναφορικά με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία της Κρήτης από τροφικές δηλητηριάσεις!

Συγκεκριμένα τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο έγιναν 17 εισαγωγές στα νοσοκομεία από τροφικές δηλητηριάσεις διαφόρων τύπων!

Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων δηλαδή, κάποιος το έπαθε είτε καταναλώνοντας στο σπίτι του ένα αλλοιωμένο προϊόν, ή παραγγέλνοντας από έξω, είτε τρώγοντας κάπου έξω, και όχι για κρούσματα που εμφανίστηκαν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, ήταν άτομα κάποιας ηλικίας και με προβλήματα υγείας.

“Χωρίς να θέλω να πανικοβάλω κανέναν, τα περιστατικά χρειάζονται μελέτη και επεξεργασία, το σίγουρο πάντως είναι ότι οι υπηρεσίες μας χρειάζοντα άμεσα στελέχωση και το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη, που είναι “το α και το ω”, ώστε να διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας”, υπογράμμισε.

Ενδεικτικό είναι ότι ο γνωστός σε όλους Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) είναι τραγικά υποστελεχωμένος, με καλυμμένες θέσεις λιγότερες από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις υπηρετούν ελάχιστοι επιθεωρητές για νε ελέγχξουν χιλιάδες επιχειρήσεις: από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις που πωλούν νωπά προϊόντα μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία!

Ίδια είναι η εικόνα και στην Κρήτη με τον κ. Αντώνη Παπαδάκη να δηλώνει ότι η υπηρεσία του είναι δραματικά υποστελεχωμένη, τονίζοντας ότι δεν διαθέτει επόπτη, κάτι που σημαίνει ότι σπεύδει ο ίδιος για ελέγχους όπου απαιτηθεί…ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.