Κρήτη:Εθνικό Δίκτυο επιδημιολογικών ελέγχων στα λύματα δημιουργεί ο ΕΟΔΥ

Ημερομηνία:

Εκτός από τον κοροναϊό, οι μετρήσεις θα καλύπτουν επίσης φάρμακα, ναρκωτικά και ανθεκτικά μικρόβια

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στο Εθνικό Δίκτυο, το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ, συμμετέχουν το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

Η επιδημιολογία των λυμάτων αποτελεί σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού.

Στα πλαίσιο του Δικτύου θα εφαρμόζεται κοινή μεθοδολογία έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα, ενώ για την καταγραφή και παρακολούθηση των μετρήσεων στις διάφορες πόλεις θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα με την ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί ολιστική χημική ανάλυση, με στόχο την ταυτοποίηση ποσοτικών αλλαγών στη χρήση φαρμακευτικών και άλλων χημικών ουσιών (απολυμαντικών, βιοκτόνων αλλά και άλλων χημικών καθημερινής χρήσης) κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της άρσης των μέτρων και την επόμενη περίοδο επανεμφάνισης της νόσου.

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων σχεδιάζεται να συνεχίσει τους εργαστηριακούς ελέγχους και μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19 για την παρακολούθηση άλλων λοιμωδών παραγόντων, γονιδίων ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, επικίνδυνων χημικών, ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Άφαντος ο 33χρονος γιατρός στα Χανιά...

«Στο Silver Alert τον αναγνώρισα αμέσως και πήρα την...

Σταύρος Αρναουτάκης: « γέφυρα συνεργασίας η απευθείας...

Σε κλίμα συγκίνησης και με προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε...

Κρήτη: Άφαντος ο 33χρονος γιατρός στα Χανιά...

«Στο Silver Alert τον αναγνώρισα αμέσως και πήρα την...

Σταύρος Αρναουτάκης: « γέφυρα συνεργασίας η απευθείας...

Σε κλίμα συγκίνησης και με προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σταύρος Αρναουτάκης: « γέφυρα συνεργασίας η απευθείας αεροπορική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου»

Σε κλίμα συγκίνησης και με προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε...

Ελληνικός τουρισμός: Μια Ferrari σε… χωματόδρομο

Ο ελληνικός τουρισμός και οι προοπτικές του στο επίκεντρο...

Εορτολόγιο 20 Δεκεμβρίου: Τιμάται ο Άγιος της Εκκλησίας που κατασπάραξαν τα λιοντάρια

Σήμερα, Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...