Κρήτη: Οι πολίτες συνεχίζουν να περιμένουν σε ατέλειωτες λίστες για να χειρουργηθούν

Ημερομηνία:

Χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του κόσμου στα χειρουργεία των νοσοκομείων και οι λίστες αναμονής αυξάνονται, αντί να μειώνονται.

Στην Κρήτη οι πολίτες που περιμένουν να χειρουργηθούν ξεπερνούν τις 9.000 και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα. «Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη πρόεδρο του Σωματείου
Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ,γιατί οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων βρίσκονται εκτός λίστας, άρα πρόκειται για νέα περιστατικά.»

Επιπλέον στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού είναι κλειστές πάνω από 10 αίθουσες χειρουργείων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγοι, για να λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στην κορυφή της λίστας αναμονής, βρίσκονται τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά .

Ακολουθούν τα νευροχειρουργικά ,τα ορθοπεδικά, τα ΩΡΛ . Εξαιρετικά μεγάλος είναι ο αριθμός των περιστατικών γενικής χειρουργικής με αναμονή μήνες ή και χρόνια.

Η ενιαία ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων που άρχισε φέτος να εφαρμόζεται, δεν φαίνεται να αποδίδει.

Κάθε θεράπων χειρουργός συμπληρώνει σε ηλεκτρονικό έντυπο του συστήματος όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς στην Ενιαία Λίστα, στην οποία περιλαμβάνεται και η ανάλογη τεκμηρίωση, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε περίπτωση που το περιστατικό κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, προηγείται.

Κάθε θεράπων χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό σύμφωνα με συγκεκριμένο πίνακα.

Η αναμονή είναι μέχρι 2 εβδομάδες, για περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη. Από 3-6 εβδομάδες για περιστατικά που η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα η αναμονή είναι από 7-12 εβδομάδες και ακολουθούν τα περιστατικά με ήπια ή καθόλου συμπτώματα που η αναμονή είναι πάνω από 25 εβδομάδες.

Είναι άγνωστο, ωστόσο, τι από όλα αυτά γίνεται πράξη και εφαρμόζεται και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κόσμος συνεχίζει να περιμένει σε ατέλειωτες λίστες αναμονής.ekriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη:«Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας» ζωντανεύει...

«Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ https://www.youtube.com/watch?v=9Qpi5RlxkkE Σε καλοκαιρινή...

Κρήτη:14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη-Μήνυμα...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που τιμάται...

Κρήτη:«Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας» ζωντανεύει...

«Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ https://www.youtube.com/watch?v=9Qpi5RlxkkE Σε καλοκαιρινή...

Κρήτη:14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη-Μήνυμα...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που τιμάται...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα...

Κρήτη:«Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας» ζωντανεύει σε μια φαντασμαγορική καλοκαιρινή περιοδεία από το Kids Theater!

«Μόγλης – Το Βιβλίο της Ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ https://www.youtube.com/watch?v=9Qpi5RlxkkE Σε καλοκαιρινή...

Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του Αντώνη Καράτζη

Ένα τραγούδι με ψυχή, για όσα νιώθουμε και δεν...