Κρήτη:Πέντε μέρες αφιερωμένες στον παραδοσιακό τρόπο ζωής της Κρήτης, στα ξενοδοχεία της Grecotel

ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ξεκινά το δεύτερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή»

Περισσότεροι από 150 ομιλητές και σύνεδροι από τις τέσσερις ηπείρους, δώδεκα χώρες και τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου θα βρεθούν στο Ρέθυμνο για το δεύτερο διεθνές βιωματικό επιστημονικό συνέδριο “Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή” που θα φιλοξενηθεί από τις 13 έως τις 18 Νοεμβρίου στα ξενοδοχεία του ομίλου Grecotel.

Η φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και τη Grecotel τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης.

Εκπρόσωποι της παγκόσμιας ακαδημαϊκής ελίτ, προερχόμενοι από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης θα συμμετάσχουν σε διάφορες βιωματικές δραστηριότητες και θα παρακολουθήσουν προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής της Κρήτης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου οι σύνεδροι θα ζήσουν μοναδικές παραδοσιακές αγροτικές εμπειρίες στο βιολογικό κτήμα της Agreco, στο Άδελε, ενώ θα γίνουν μέρος του μεγάλου κρητικού γλεντιού που θα στηθεί στη συνέχεια.

Όλη η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες ομιλίες και στρογγυλά “τραπέζια”, που θα επικεντρωθούν στην αξία των ποιοτικών κρητικών προϊόντων και των ατόφιων γεύσεών τους.

Σημειώνεται ότι το φημισμένο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ επέλεξε ως στρατηγικό συνεργάτη τη Grecotel, προκειμένου να φέρει στην Κρήτη για εκπαίδευση επαγγελματίες σεφ από την Κίνα, σε ένα ξεχωριστό και παράλληλο πρόγραμμα.

Την τελευταία ημέρα οι σύνεδροι θα γνωρίσουν όλη τη διαδικασία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας φρεσκότατου ελαιολάδου, επισκεπτόμενοι ελαιώνες στα Χανιά. Με την επιστροφή τους στο Ρέθυμνο, θα γίνουν δέκτες εισηγήσεων που αφορούν τη διατροφή και θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο που θα περιλαμβάνει κρητικές υπετροφές: Μια βραδιά – αποθέωση για τον υγιεινό τρόπο ζωής της Κρήτης και της Ελλάδας, που αποτελεί τη βάση για την μεσογειακή διατροφή, την οποία συστήνουν ως “συνταγή” μακροζωίας οι κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη.

“Δεν είναι ένα τυπικό, αλλά ένα βιωματικό συνέδριο. Κι αυτό κάνει τη διαφορά” σχολίασε ο Λειτουργικός Διευθυντής Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Caramel Grecotel Boutique Resort.

Ο Στέφανος Κάλλης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας και καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πρόσθεσε: “Με πίστη στις δυνάμεις μας, με συνεργασίες και τη βοήθεια των κορυφαίων καθηγητών μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Η βιωματική πλευρά του συνεδρίου μάς κάνει να ξεχωρίζουμε! Οι εμπειρίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες. Όταν οι κορυφαίοι καθηγητές και άλλοι άνθρωποι από το εξωτερικό έρχονται στην Κρήτη και εκτιμούν απλά καθημερινά πράγματα που έχουμε δίπλα μας, όπως τα χόρτα, τα όσπρια και το ελαιόλαδο, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο”.

Διπλάσιες συμμετοχές, υψηλού επιπέδου προσκεκλημένοι

Στο στόχο του συνεδρίου αναφέρθηκε εκτενέστερα ο καθηγητής Στέφανος Κάλλης: “Ο σκοπός μας ως Ελληνικό Κέντρο είναι να βελτιώσουμε την υγεία του κόσμου, βήμα – βήμα, χρησιμοποιώντας την ελληνική και την κρητική παράδοση” είπε.

“Θα έχουμε ομιλητές από τα Πανεπιστήμια Harvard, Yale, Cleveland Clinic, την Ακαδημία Αθηνών, κι από άλλα πολύ σημαντικά Ιδρύματα της Ευρώπης και της Ελλάδας” ανακοίνωσε ο ίδιος και συνέχισε:

“Επειδή η νεολαία είναι το μέλλον μας, καλέσαμε πολλούς φοιτητές και δώσαμε υποτροφίες σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Πάνω από 20 παιδιά από Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού συμμετέχουν – μάλιστα πέντε από αυτά θα μιλήσουν, ώστε να τους βοηθήσουμε στην έρευνά τους”.

Η Κρήτη εδραιώνεται στον παγκόσμιο χάρτη

Γενικότερα, η επιτυχία της περσινής διοργάνωσης έφερε τον διπλασιασμό των συμμετοχών! Οι εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε το 1ο Συνέδριο μεταδόθηκαν από “στόμα σε στόμα” στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

“Άνθρωποι που συμμετείχαν πέρσι, πέρασαν τόσο καλά και τόσο όμορφα που ήθελαν να επαναλάβουν την εμπειρία τους” υπογράμμισε ο κ. Κάλλης.

Ο κ. Καλαϊτζιδάκης εξήγησε πως “το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε είναι ο κρητικός τρόπος ζωής στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον”, ενώ ανέτρεξε στην περασμένη διετία, λέγοντας: “Καταφέραμε στο τέλος του 2021 να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας και ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2022 πραγματοποιήσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο”.

Για την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, ο Λειτουργικός Διευθυντής της Grecotel δήλωσε: “Θα γίνει μία έκθεση όλων των ξεχωριστών και ονομαστών κρητικών superfoods. Σε αυτή τη μία ώρα της έκθεσης οι κορυφαίοι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους παραγωγούς, να δοκιμάσουν τα προϊόντα, να ενημερωθούν και μετά να παρακαθίσουν στο επίσημο δείπνο.

Θα είναι μία βραδιά που θα τιμηθεί η Κρήτη, Η Ελλάδα και ο υγιεινός τρόπος ζωής!”.

Ο κ. Καλαϊτζιδάκης ευχαρίστησε θερμά όσους συμβάλλουν στην προσπάθεια να “εδραιωθεί η Κρήτη” στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας:

Το ίδρυμα και τον όμιλο του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, το Υπουργείο Τουρισμού και προσωπικά την Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, καθώς και όλους τους παραγωγούς για τη διάθεση των προϊόντων τους.

“Η στήριξή τους είναι εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα” κατέληξε ο Λειτουργικός Διευθυντής της Grecotel.

Τα σχόλια είναι κλειστά.