Κρήτη:Πρόβλημα επιβίωσης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους- Μένουν 5 μήνες απλήρωτοι

Τί προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μισθούς και ρεπό
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπάλληλοι ξενοδοχείων εξαιτίας του Ταμείου Ανεργίας που έχει διάρκεια μόνον 80 ημέρες καταδικάζοντας τους «στη φτώχεια την ανέχεια» όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Κοκολάκης.

Ειδικότερα ο ίδιος τονίζει ότι «με μια ακατανόητη απόφαση η Κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε τους εποχικά ξενοδοχοϋπαλλήλους με επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα (5 μήνες).

Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη στα γραφεία του Σωματείου, αναφέρει ο πρόεδρος, προκειμένου οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το Ταμείο Ανεργίας, το οποίο καλύπτει τρεις μήνες και πέντε ημέρες. «Συνεπώς από τον Φεβρουάριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου, οπότε ανοίγει η τουριστική περίοδος και γίνεται η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων, δεν θα υπάρχει εισόδημα για τους υπαλλήλους ξενοδοχείων. Και επιπλέον η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για όλες τις ευάλωτες ομάδες, με εξαίρεση εμάς, σε μια δύσκολη εποχή με το ράλι ακρίβειας σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και καθημερινές ανατιμήσεις».

«Αναμένεται νέο κύμα αποχωρήσεων»

Ταυτόχρονα επί τάπητος τίθεται και ακόμα ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα ενόψει της νέας σεζόν μιας και αναμένεται νέο κύμα αποχωρήσεων από τους εργαζόμενους του κλάδου και οι κενές θέσεις εργασίας πρόκειται να εκτοξευθούν.

«Τελείωσε μία δύσκολη σεζόν με μεγάλο φόρτο εργασίας και με κάποιους εργοδότες (ευτυχώς η μειοψηφία τους) να μην τηρούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να κάνουν υποδεέστερες συμφωνίες με τους υπαλλήλους» λέει στο Cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται από ομίλους ξενοδοχείων οι «Ημέρες Καριέρας» αλλά το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους που συμμετέχουν να γνωρίζουν τα μισθολογικά τους δικαιώματα πριν προσέλθουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Η νέα σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5% για το 2024, είναι γενικώς υποχρεωτική και πρέπει να τηρείται από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους. Επίσης στη νέα ΣΣΕ προβλέπονται οι ημέρες ανάπαυσης ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την ιδιωτική ζωή. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν τους εργοδότες που κάνουν συμφωνίες υποδεέστερες από όσα προβλέπονται» τονίζει ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Σωματείου.

Ανάμεσα στα άλλα αιτήματα είναι και η επέκταση του Ταμείου Ανεργίας, εφόσον δεν υπάρχει επέκταση της τουριστικής περιόδου, και η επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο να μείνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ξενοδοχείων. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν του τα αιτήματα που διεκδικούν οι εποχικοί υπάλληλοι των ξενοδοχείων διότι είναι ύψιστης σημασίας για τον βιοπορισμό μας» καταλήγει ο Νίκος Κοκολάκης.https://www.cretalive.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.