Κτηματολόγιο: Αδήλωτο το 62% των ιδιοκτησιών σε Μαλεβίζι, Ηράκλειο και Χερσόνησο

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η κτηματογράφηση στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου

Κτηματολόγιο: Αδήλωτο το 62% των ιδιοκτησιών σε Μαλεβίζι, Ηράκλειο και Χερσόνησο

Στο 40% και… με το ζόρι έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο παραλιακό μέτωπο του νομού Ηρακλείου και σε ένα μέρος του δήμου Ηρακλείου, με βάση τις εκτιμήσεις του προέδρου του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Ταβερναράκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αυτή τη φορά μεγάλες ευθύνες στους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη σημασία και τους καλεί να μην καθυστερήσουν άλλο τη διαδικασία της κτηματογράφησης των περιουσιακών τους στοιχείων, γιατί η τελευταία προθεσμία που δόθηκε από το κράτος λήγει στο τέλος της χρονιάς και παράταση άλλη δεν αναμένεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιοκτησίες τους και τις δαιδαλώδεις δικαστικές διαδικασίες που θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθήσουν!

«Η κτηματογράφηση παραμένει σε χαμηλά ποσοστά από 40% και κάτω. Υπάρχει παράταση για όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλά τουλάχιστον το 60% των πολιτών δεν έχουν πάει ακόμα να δηλώσουν τις περιουσίες τους. Και αναφερόμαστε στο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή στον δήμο Μαλεβιζίου, στον δήμο Χερσονήσου και στο υπόλοιπο του δήμου Ηρακλείου, εκτός του παλιού καποδιστριακού δήμου», τονίζει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Ταβερναράκης.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ προσθέτει στην εφημερίδα μας ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και στις υπόλοιπες περιοχές. Αλλά ήδη αυτές οι περιοχές έχουν προχωρήσει πολύ καλά. Δηλαδή για παράδειγμα η Μεσαρά που ξέρω έχει φτάσει στο 90% και πλέον. Γενικότερα οι κτηματογραφήσεις είναι σε πολύ καλά ποσοστά τόσο στον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, με βάση τη γενικότερη εικόνα που έχουμε, οι κτηματογραφήσεις φαίνεται να έχουν πάει πάρα πολύ καλά», είπε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ταβερναράκης.

«Δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος»

Προσοχή στις προθεσμίες

Γιατί όμως στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν τα προβλήματα αυτά; Η απάντηση του κ. Ταβερναράκη είναι ότι «ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησιακά; Αλλά και πάλι, πόσα να είναι τα προβλήματα τα ιδιοκτησιακά; Πας, τα δηλώνεις, μπαίνεις μέσα στον υπολογιστή μέσω του συστήματος και κάνεις τις ενέργειες που απαιτούνται. Δε χρειάζεται να πας να το κάνεις στο Κτηματολόγιο. Μπαίνεις στο σύστημα και το φτιάχνεις. Πληρώνεις μέσω της κάρτας σου. Σου το φτιάχνει ο μηχανικός και το ανεβάζεις στο σύστημα. Δεν είναι κάτι τόσο πολύπλοκο», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Ταβερναράκης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή τη συμπεριφορά του κόσμου, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Πώς γίνεται στη Μεσαρά, στη Βιάννο και οπουδήποτε αλλού να έχουμε τον κόσμο να έχει ανταποκριθεί τόσο μαζικά και την ίδια ώρα στους συγκεκριμένους δήμους να έχουμε αυτήν την κατάσταση; Θυμόμαστε όλοι ότι σε προηγούμενο διάστημα είχαμε τις ουρές του κόσμου για να δηλώσει τις περιουσίες του στα κτηματολογικά γραφεία που διατηρούσαν τότε ιδιώτες; Δεν ξέρω τι γίνεται με τις καθυστερήσεις αυτές που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Πάντως, τελειώνει η τελευταία προθεσμία στο τέλος του χρόνου», σύμφωνα με τον ίδιο, που κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου.

«Να ξέρουν οι πολίτες ότι, μετά το πέρας της χρονιάς, το σύστημα κλείνει»

«Να ξέρουν οι πολίτες ότι, μετά το πέρας της χρονιάς, το σύστημα κλείνει. Μετά, όποιος δεν έχει δηλώσει τις περιουσίες του, θα “τρέχει”. Θα πάνε μετά τα περιουσιακά του στοιχεία “υπέρ αγνώστων”. Και μετά πρέπει να γίνουν δικαστήρια», λέει ο Γιώργος Ταβερναράκης.

Για την παραπέρα παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο πρόεδρος του φορέα είναι κατηγορηματικός: «Εμείς ό,τι παρέμβαση ήταν να κάνουμε την κάναμε. Και από πέρυσι τον Ιούνιο, όταν είχε κλείσει το σύστημα, εμείς ζητήσαμε να δοθεί παράταση και να πάει μέχρι τέλος του χρόνου. Από ’κει και πέρα, δόθηκε μία εικονική παράταση. Και στη συνέχεια δόθηκε επίσημα από το κράτος παράταση σε όλα τα κτηματογραφικά γραφεία, προκειμένου να γίνουν οι κτηματογραφήσεις χωρίς πρόστιμα. Από ’κει και πέρα, οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.