Μεσαρά: “Καμπανάκι” για τις καλλιέργειες από την έλλειψη νερού

Μεσαρά: “Καμπανάκι” για τις καλλιέργειες από την έλλειψη νερού

Εκρηκτικό είναι το πρόβλημα της έλλειψης νερού άρδευσης στη Μεσαρά, που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία καθώς ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα στην αρδευτική κάλυψη των καλλιεργειών της περιοχής.

Οι ποσότητες νερού που έχουν απομείνει στο φράγμα της Φανερωμένης, είναι πλέον εντελώς οριακές με αποτέλεσμα να έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα για το πως θα καλυφθούν οι αρδευτικές ποσότητες νερού των καλλιεργούμενων εκτάσεων των ξηρικών αναδασμών στο Τυμπάκι και τη Γαλιά τονίζει ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για το σκοπό αυτό την ερχόμενη Παρασκευή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, το φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσσαρά με ωφέλιμο όγκο νερού 18.000.000 κυβικά έχει πλέον φτάσει στα 3.500.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή προσεγγίζει το όριο ασφαλείας του, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Τα δεδομένα αυτά μας αναγκάζουν να οδηγηθούμε και τυπικά στη διακοπή της λειτουργίας του φράγματος το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το όριο ασφαλείας του.

Ο κ. Νικολιδάκης τονίζει ότι το 80% της ποσότητας του νερού της περιοχής της Μεσαράς αξιοποιείται στην άρδευση και μόλις ένα 20 % στις ανάγκες υδροδότησης που προς το παρόν καλύπτονται χωρίς πρόβλημα. Όμως το κρίσιμο ζητούμενο είναι πως θα γίνει η διαχείριση του αρδευτικού νερού, σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, με δεδομένο το γεγονός ότι, δεν καλύπτονται, οι ανάγκες των καλλιεργειών, γεγονός που όμως τονίζει μοιραία θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων τα οποία θα αποφασίσουν οι τοπικοί ΤΟΕΒ.

Σε ότι αφορά την πλευρά του Δήμου ο κ. Νικολιδάκης τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια για την προώθηση των δύο μικροφραγμάτων στο Μαγαρικάρι και τα Πηγαιδάκια, ενώ στο κάδρο έχει μπει και το θέμα της δημιουργίας μιας αντίστοιχης υποδομής και στο Αντισκάρι. Παράλληλα ο Δήμαρχος Φαιστού τονίζει ότι θα πρέπει στο συνολικότερο σχεδιασμό να ενταχθεί και η πρόταση μικρών φραγμάτων ανάσχεσης του Γεροποτάμου ώστε να εξοικονομούνται όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες νερού που μπορούν να αξιοποιηθούν.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.