«Λαγκάρντ σε Ε. Καϊλή: θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια για να σταθεροποιηθούν οι τιµές, πρέπει να µειωθεί η κατανάλωση ενέργειας»

Ημερομηνία:

Νέα αύξηση των επιτοκίων επίκειται τους προσεχείς µήνες, σύµφωνα µε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριµένα, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή, επισηµαίνει πως αυτή η νοµισµατική πολιτική συνεπάγεται µε βραχυπρόθεσµο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, µεσοπρόθεσµα όµως θα είναι ωφέλιµη, µειώνοντας τον υψηλό πληθωρισµό και οµαλοποιώντας την οικονοµία.
«Η σταθερότητα των τιµών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα µέτρα δηµοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιµές ενέργειας, τονίζει πως αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισµού.

Ως επιπλέον τρόπο συγκράτησης των πληθωριστικών τάσεων οι οποίες είναι σε άµεση συνάρτηση µε την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να παρέχουν κίνητρα για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασµού.

Σε άλλο σηµείο της απάντησης της, τονίζει πως το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την ΕΚΤ, µε στόχο τη διατήρηση της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

Η παρέµβαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, έρχεται σε µία περίοδο που ο πληθωρισµός έχει σκαρφαλώσει σε διψήφια ποσοστά και οι τάσεις των επιτοκίων είναι συνεχώς ανοδικές, αυξάνοντας το κόστος δανεισµού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Συνάντηση κορυφής με ανοιχτά μέτωπα σε...

Με χαμηλές προσδοκίες αλλά σαφείς κόκκινες γραμμές προσέρχεται η...

Με δέκα υπουργούς στην Άγκυρα αύριο ο...

Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026, ο...

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Συνάντηση κορυφής με ανοιχτά μέτωπα σε...

Με χαμηλές προσδοκίες αλλά σαφείς κόκκινες γραμμές προσέρχεται η...

Με δέκα υπουργούς στην Άγκυρα αύριο ο...

Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026, ο...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο:Κοπή πίτας της Δ.Ε.Ε.Π με Σοφία Ζαχαράκη και Γιάννη Κεφαλογιάννη

Την καθιερωμένη κοπή της αγιοβασιλόπιτας πραγματοποιεί η Δ.Ε.Ε.Π. Ρεθύμνου...

Ορθολογικές και εφαρμόσιμες οι νέες ρυθμίσεις καθαρισμού οικοπέδων λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Για τους υπόχρεους που αδυνατούν να υποβάλλουν τη δήλωση...

Δήμος Ηρακλειο:Εορταστική εθελοντική αιμοδοσία την Τσικνοπέμπτη στο αίθριο της Λότζια

Την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη εορταστική εθελοντική...