«Λαγκάρντ σε Ε. Καϊλή: θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια για να σταθεροποιηθούν οι τιµές, πρέπει να µειωθεί η κατανάλωση ενέργειας»

Ημερομηνία:

Νέα αύξηση των επιτοκίων επίκειται τους προσεχείς µήνες, σύµφωνα µε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριµένα, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή, επισηµαίνει πως αυτή η νοµισµατική πολιτική συνεπάγεται µε βραχυπρόθεσµο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, µεσοπρόθεσµα όµως θα είναι ωφέλιµη, µειώνοντας τον υψηλό πληθωρισµό και οµαλοποιώντας την οικονοµία.
«Η σταθερότητα των τιµών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα µέτρα δηµοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιµές ενέργειας, τονίζει πως αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισµού.

Ως επιπλέον τρόπο συγκράτησης των πληθωριστικών τάσεων οι οποίες είναι σε άµεση συνάρτηση µε την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να παρέχουν κίνητρα για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασµού.

Σε άλλο σηµείο της απάντησης της, τονίζει πως το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την ΕΚΤ, µε στόχο τη διατήρηση της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

Η παρέµβαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, έρχεται σε µία περίοδο που ο πληθωρισµός έχει σκαρφαλώσει σε διψήφια ποσοστά και οι τάσεις των επιτοκίων είναι συνεχώς ανοδικές, αυξάνοντας το κόστος δανεισµού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ουγγαρία: Ιστορική ήττα Όρμπαν – Νίκη της...

Ιστορική πολιτική ανατροπή σημειώθηκε στην Ουγγαρία, όπου το αντιπολιτευόμενο...

Le Monde: Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση κλυδωνίζεται...

Εκτός συνόρων ταξιδεύει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ με μία από...

Ουγγαρία: Ιστορική ήττα Όρμπαν – Νίκη της...

Ιστορική πολιτική ανατροπή σημειώθηκε στην Ουγγαρία, όπου το αντιπολιτευόμενο...

Le Monde: Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση κλυδωνίζεται...

Εκτός συνόρων ταξιδεύει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ με μία από...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη

Νεοφανείς Άγιοι και μάλιστα από εκείνους που μαρτύρησαν σχεδόν...

Εορτολόγιο 14 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους Αγίους τιμά η Εκκλησία στις 14 Απριλίου Σήμερα Τρίτη...

Η απίστευτη ιστορία της κρυφής λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά το 1919, από έναν Κρητικό Αρχιμανδρίτη

Ποιος συνέλαβε την ιδέα και πραγματοποίησε τη Θεία Λειτουργία...