Λασίθι: Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η παράνομη υλοτομία – Συναγερμός στη δασική υπηρεσία

Η προστασία του εναπομείναντα δασικού πλούτου του τόπου είναι χρέος όλων

Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η δασική υπηρεσία Λασιθίου στην προσπάθεια της να σταματήσει την παράνομη υλοτομία. Αρκετά είναι τα περιστατικά που μέχρι σήμερα αντιμετώπισε η δασική υπηρεσία με τον φόβο ότι θα πυκνώσουν τα συμβάντα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Διάφοροι παράνομοι κυκλοφορούν στις δασικές περιοχές με αλυσοπρίονα στα 4Χ4 κόβοντας δέντρα όπως πρίνους, σφένδαμους, χαρουπιές και ελαιόδεντρα πολιτών.

Προκαλεί η ασυνειδησία κάποιων που δεν σέβονται τίποτα ακόμη και αιωνόβια δέντρα όπως πρίνοι. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της δασικής υπηρεσίας Λασιθίου Μανώλη Κουδουμά, οι δασοφύλακες στο πλαίσιο των καθημερινών ελέγχων που πραγματοποιούν σε δασικές περιοχές του νομού να έκοψε αιωνόβιο πρίνο με τη διάμετρο στον κορμό του δέντρου να φτάνει το ένα μέτρο. Δεν είναι το μόνο περιστατικό. Το προηγούμενο διάστημα δασοφύλακες εντόπισαν κτηνοτρόφο στην περιοχή Καρύδι ο οποίος είχε κόψει παράνομα αρκετά δέντρα «πρίνους» πάνω από 15 κυβικά ξύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ertnews.gr, τίποτα δεν ξεφεύγει από τη μανία των παράνομων υλοτόμων. Εικοσιπέντε δασοφύλακες σαρώνουν καθημερινά δασικές περιοχές στον νομό Λασιθίου προκειμένου να σταματήσουν τους επιτήδειους. Τα προϊόντα της παράνομης υλοτομίας συλλέγονται και μεταφέρονται σε ειδικό χώρο που διαθέτει η υπηρεσία. Τη βοήθεια του κόσμου ζητά η δασική υπηρεσία Λασιθίου προκειμένου να προβαίνει σε ενημέρωση των αρχών εφόσον πέφτει στην αντίληψη τους παράνομη υλοτομία. Η προστασία του εναπομείναντα δασικού πλούτου του τόπου μας είναι χρέος όλων μας.

SOS: Κοντεύουν να αφήσουν «φαλακρό» τον Ψηλορείτη – Κόβουν τους πρίνους για καυσόξυλα

Μετά από αρκετές καταγγελίες για παράνομη υλοτομία στον Ψηλορείτη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι θα γίνονται τακτικότερες περιπολίες στην περιοχή από Δασοφύλακες της υπηρεσίας.

Οι Δασοφύλακες θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τον πλούτο του Ψηλορείτη, απέναντι σε όσους παρανομούν, καταστρέφοντας το βουνό και σε τυχόν παραβάσεις θα πραγματοποιούνται συλλήψεις αλλά και κατάσχεση οχημάτων και εργαλείων.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης:

«Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Ανωγείων ότι έχουν περιέλθει καταγγελίες στην υπηρεσία μας, που αφορούν στην παράνομη υλοτομία δασικών δέντρων (Ασφεντάμων και Πρίνων) στη δασική περιοχή του Ψηλορείτη.

Κάνουμε γνωστό λοιπόν ότι θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι (περιπολίες) από Δασοφύλακες της υπηρεσίας μας και του Δασοφυλακείου Ανωγείων και πρέπει να  γνωρίζουν ότι όσοι συλληφθούν να υλοτομούν παράνομα θα ακολουθείται  η διαδικασία του αυτοφώρου καθώς και η κατάσχεση οχημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη υλοτομία».

 

neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.