Τα ελπιδοφόρα μηνύματα για την ελαιοκομική περίοδο και ο «ζόφος» του δάκου (βίντεο)

Προβληματίζει η έλλειψη εργατών γης – Αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου αναμένουν οι άνθρωποι της αγοράς

Μία νέα ενδεχόμενη «επίθεση» του δάκου, αλλά και η έλλειψη εργατών γης, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μπορεί να «σαμποτάρουν» την διαφαινόμενη καλή ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη.

Η φετινή ελαιοπαραγωγή που χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την τιμή πώλησης του «πράσινου χρυσού», αφού τώρα για παράδειγμα στο Ρέθυμνο το βιολογικό αγουρέλαιο έφτασε να πωλείται στα 4,35 ευρώ το λίτρο. Η τιμή δεν αποκλείεται να φτάσει σταδιακά έως και τα 5 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ οι τιμές πώλησης έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Κρήτη κυμαίνονται από 3,50 έως και 4,06 ευρώ το κιλό.

Και ενώ αρκετά ελαιουργεία στο Ρέθυμνο έχουν ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές τους, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν την συλλογή του καρπού το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα σημειωθεί το επόμενο «χτύπημα» του δάκου.

Αυτό όμως που μπορεί να «σαμποτάρει» την διαφαινόμενη καλή ελαιοκομική χρονιά -πέρα από τον δάκο- είναι και η έλλειψη εργατών γης.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου η δακοπροσβολή στις χονδροελιές κυμαίνεται από 70% έως και 100% σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ «επίθεση» του δάκου σε επίσης σημαντικά ποσοστά καταγράφονται σε περιοχές του πρώην δήμου Αρκαδίου, του δυτικού Ρεθύμνου, του Αμαρίου και του δήμου Αγίου Βασιλείου.

 

neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.