Με lockdown τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Με lockdown τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Η μετάλλαξη όμικρον σαρώνει ήδη την Ευρώπη και μάλιστα ακόμη και τις χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως η Πορτογαλία .

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου κλείνουν μπαρ , εστιατόρια αλλα ακόμη και βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι οικογένειες θα ενισχυθούν οικονομικά , στην Γερμανία ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ακόμη και για τους εμβολιασμένους βάζοντας περιορισμούς και για τις συναθροίσεις σε σπίτια.

Καμία διάκριση δεν κάνει η μετάλλαξη Όμικρον ακόμα και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η Πορτογαλία για να προλάβει το σαρωτικό πέμπτο κύμα της Όμικρον κλείνει.

Από 26 Δεκεμβρίου μέχρι 9 Ιανουαρίου:

Κλειστά νυχτερινά κέντρα και μπάρ, υποχρεωτική τηλεργασία και περιορίζει τις συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα.

«Από τα μεσάνυχτα της 25 ης Δεκεμβρίου η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική. Θα κλείσουμε τους παιδικούς σταθμούς, θα δώσουμε οικονομική βοήθεια στις οικογένειες και θα κλείσουμε τα μπαρ και τα νυχτερινά κλαμπ», ανέφερε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να θέσει σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ακόμα και για εμβολιασμένους, δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα με στόχο να αναχαιτίσει την μετάλλαξη Όμικρον.

Από 28 Δεκεμβρίου:

Αναστολή λειτουργίας νυχτερινών κλαμπ

Μεγάλες αθλητικές/ καλλιτεχνικές οργανώσεις χωρίς θεατές

Ακύρωση χριστουγεννιάτικων πάρτι

Συγκεντρώσεις μέχρι 10 άτομα σε σπίτια

«Ο κορωνοϊός δε θα πάει διακοπές τα Χριστούγεννα. Στη συνάντηση μας σήμερα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την εμβολιαστική εκστρατεία με αμείωτη ένταση κατά τη διάρκεια των διακοπών και στις αρχές του χρόνου», ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ολλανδία

H πρώτη χώρα που έθεσε σε ισχύ lockdown πριν τα Χριστούγεννα είναι η Ολλανδία. Παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων από τις 18 Δεκεμβρίου που εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να καλπάζει και φαίνεται ότι θα είναι το στέλεχος που θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κόσμος, πάντως, αισθάνεται απογοητευμένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Η Όμικρον φαίνεται να μη δείχνει κανένα οίκτο ούτε τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Σε lockdown αναμένεται να τεθεί και το Βέλγιο καθώς ο συναργερμός είναι πανευρωπαϊκός ενώ στην Βρετανία αυξάνονται οι θάνατοι από την «Ο», με το

Έως τώρα στο Βέλγιο το 27% των κρουσμάτων υπάγονται στην μετάλλαξη Ο. Η εστίαση παραμένει έως τις 11 το βράδυ και θεσπίζεται η τηλεργασία. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ωστόσο προτείνεται η διενέργεια self test. Επιπλέον, κλείνουν τα θέατρα και τα γήπεδα, ενώ τα μέτρα ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους.

Τέλος, η FDA ενέκρινε το φάρμακο της Pfizer – το χάπι – για την θεραπεία στο σπίτι με αποτελεσματικότητα, 80%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.