Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Συγκλόνισε το Φεστιβάλ Glastonbury με τα 7 λεπτά σιγής

Προς το παρόν η Dua Lipa κι έπειτα οι Coldplay, οι οποίοι συγκέντρωσαν 110.000 κόσμο και συγκίνησαν καλώντας ως guest τον Μάικλ Τζ. Φοξ επί σκηνής, ήταν εκείνοι που είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις στο φετινό μουσικό Φεστιβάλ του Glastonbury στην Αγγλία. Τώρα ήρθε να προστεθεί η Σέρβα ιέρεια της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς που αιφνιδίασε το κοινό με το δικό της δρώμενο.

Όποιος έχει δει από κοντά την Μαρίνα Αμπράμοβιτς ξέρει πως η ενέργεια της ακτινοβολεί δύναμη και αυτοπεποίθηση. Με αυτή λοιπόν την ενέργεια φαίνεται να ανέβηκε στη σκηνή και να καθήλωσε το κοινό με μία διαδραστική περφόρμανς που ανακοινώθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Η Αμπράμοβιτς κάλεσε λοιπόν το κοινό σε μια “συνεργασία”, όπως την αποκάλεσε, με τον τίτλο “Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής”, για να “δούμε πώς μπορούμε να νιώσουμε θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν και να λειτουργήσουμε ως προπύργιο ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας”.

Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν ήταν καθόλου βέβαιη, αν αναλογιστεί κανείς πως το συγκεκριμένο κοινό βρισκόταν εκεί για να ακούσει τις αγαπημένες του μπάντες και μουσικούς, να τραγουδήσει και να διασκεδάσει. Όχι πάντως να… σιωπήσει. Τελικά, πέρα από κάποιες πολύ μεμονωμένες κραυγές και φωνές, ο μόνος ήχος που ακούστηκε όταν το γκονγκ σήμανε την έναρξη του 7λεπτου ήταν μόνο ο άνεμος που φυσούσε μέσα στην κοιλάδα και ο μακρινός θόρυβος από τις παραστάσεις των άλλων σκηνών.

Η Αμπράμοβιτς φόρεσε ένα φόρεμα στο σχήμα της Ειρήνης, το οποίο σχεδίασε ο πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Burberry, Riccardo Tisci. Η ίδια δήλωσε πως ένιωθε: “τρομοκρατημένη επειδή, ως καλλιτέχνης, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου αυτού του είδους το κοινό. Δεν τραγουδάω, δεν χορεύω”. Και πρόσθεσε: “πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι όλοι θέλετε να περάσετε καλά και να ακούσετε σπουδαία μουσική”.

Και συνέχισε: “Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πραγματικά σκ* κατάσταση. Υπάρχουν πόλεμοι, πείνα, διαμαρτυρίες, δολοφονίες, βία. Αλλά τι συμβαίνει αν κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα; Η βία φέρνει περισσότερη βία, οι σκοτωμοί φέρνουν περισσότερους σκοτωμούς, ο θυμός φέρνει περισσότερο θυμό, οι διαδηλώσεις φέρνουν περισσότερες διαδηλώσεις. Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: πώς να είμαστε στο παρόν, εδώ και τώρα, και πώς μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε άνευ όρων αγάπη ο ένας στον άλλον”.

Κατόπιν κάλεσε το κοινό να δώσει τα χέρια του στους γείτονές του, να κλείσει τα μάτια του και απλώς να νιώσει την ενέργεια τόσων ανθρώπων που στέκονται μαζί με θετικές σκέψεις.

“Το βρήκα υπέροχο”, δήλωσε η Λουσίντα στην εφημερίδα The Guardian, η οποία βρισκόταν στο φεστιβάλ με τη φίλη της Λίζι. “Το έμαθα 30 δευτερόλεπτα πριν αρχίσει. Τη λάτρεψα. Αυτό έκανε το δικό μου Glastonbury. Νομίζω ότι ήταν πραγματικά ισχυρό. Τα επτά λεπτά πέρασαν πολύ γρήγορα”.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό χειροκρότημα για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην πρεμιέρα των 7 θανάτων της Μαρίας Κάλλας

Είναι η Μαρίνα Αμπράμοβιτς η πιο «επικίνδυνη» γυναίκα στην τέχνη;

Η αγάπη και το μίσος για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.