Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, η Παλόμα Πικάσο υπογράφει το βιβλίο “Η Χαρά της Ζωής” στην Ελεύθερνα

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, 12:00 έως 13:00, η Παλόμα Πικάσο θα βρίσκεται στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας, για να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου Η Χαρά της Ζωής.

«Η Ελλάδα ήταν σαν πατρίδα μας, σαν να γεννηθήκαμε εκεί. Νιώθαμε πολύ κοντά στους ανθρώπους, αγαπούσαμε το ελληνικό τοπίο, αυτό το τοπίο που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σου. Το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα σκληρό και όμορφο είναι πολύ έντονο… Ο αέρας είναι πολύ δυνατός, ο ήλιος είναι πολύ δυνατός…

Όλα έχουν έντονο χαρακτήρα. Και αυτό σου επιτρέπει να έχεις καθαρό μυαλό. Γι’ αυτό εγώ είμαι πάντα τόσο δεμένος με την Ελλάδα»

Αυτά ήταν τα λόγια του Κλωντ Πικάσο, του αδελφού της Παλόμα, λίγο πριν μας αφήσει για το μεγάλο ταξίδι.

Η έκθεση Pablo Picasso Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που ξεκινάει στο Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, οργανωμένη από τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και την Παλόμα Πικάσο, έρχεται να γιορτάσει τη μνήμη του.

Τα 62 έργα του Πάμπλο Πικάσο, από την προσωπική συλλογή της Παλόμα, συναντούν εκθέματα του Μουσείου και συνθέτουν μια διαχρονική απεικόνιση της Χαράς της Ζωής. Αυτό είναι και το πρώτο μέρος του βιβλίου, ακριβώς το μισό, με ένα εισαγωγικό κείμενο του Νίκου Σταμπολίδη.

Στο δεύτερο μισό του βιβλίου ο τίτλος γίνεται Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και τον λόγο παίρνει η Παλόμα Πικάσο. Μας εξιστορεί τις αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια με τον αδελφό και τον πατέρα της στον γαλλικό νότο παρουσιάζοντας σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής τους. Και μας αποκαλύπτει ένα άλλο, άγνωστο στους πολλούς, πρόσωπο του Πικάσο.

Όπως γράφει η ίδια η Παλόμα:

«Είχα καταλάβει από πολύ νωρίς πως ο Πάμπλο ήταν από τη μία απλώς ο πατέρας μου και από την άλλη ο Πικάσο. Ούτε στη φαντασία μου δε θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ πατέρα με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση».

Το βιβλίο εικονογραφείται με ένα πλήθος φωτογραφιών της οικογένειας από διάσημους φωτογράφους αλλά και με μια μεγάλη σειρά από ζωγραφιές, σχέδια, σκίτσα, χαρτοκοπτικές που ο Πάμπλο Πικάσο έφτιαχνε για χάρη των παιδιών του.

«Δεν έπαυε στιγμή να μας φτιάχνει παιχνίδια…».

Η ΑΜΜΟΣ είχε τη μεγάλη τύχη και την εξαιρετική τιμή να σχεδιάσει και να εκδόσει, στα ελληνικά και τα αγγλικά αυτό το βιβλίο. Τιμήσαμε έτσι κι εμείς τη μνήμη ενός ξεχωριστού φίλου, του Κλωντ Πικάσο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.