Μεγάλη Τρίτη τι γιορτάζουμε: Θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές

Ημερομηνία:

Η μέρα χαρακτηρίζεται από δύο παραβολές αυτή των δέκα παρθένων που μας διδάσκει να είμαστε φιλάνθρωποι και αυτή των Ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί.

Ήδη διανύουμε την πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας η οποία είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού τα οποία θα κορυφωθούν το Μεγάλο Σάββατο με την Ανάσταση του Χριστού. Ειδικότερα τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:

Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία, και των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Έτσι η Μεγάλη Τρίτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στην καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, αλλά και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Tι συμβολίζει η παραβολή των δέκα παρθένων:

Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Η παραβολή αυτή μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

Τι συμβολίζει η παραβολή των Ταλάντων:

Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που είναι ημέρα αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής.

H μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, έθιμο ωστόσο, που συνήθως γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη.Στη Θάσο αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», όπου χορεύονται παραδοσιακοί χοροί.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πρωτομαγιά 2025: Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ...

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους. Σε πανελλαδική απεργία και στις...

Κασσελάκης: ΕΛΚ και ακροδεξιά απέρριψαν την πρότασή...

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «όσα εμπόδια και αν...

Πρωτομαγιά 2025: Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ...

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους. Σε πανελλαδική απεργία και στις...

Κασσελάκης: ΕΛΚ και ακροδεξιά απέρριψαν την πρότασή...

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «όσα εμπόδια και αν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Ηρακλείου:Προχωρούν τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας

Πρόσβαση στα οχήματα τροφοδοσίας αποκλειστικά από τη συμβολή των...

Εορτολόγιο 1η Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη 1η Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Χανιά:Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης για την Πρωτομαγιά

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά - Τιμάμε τους νεκρούς της...