Μεταναστευτικό: Η Κρήτη στα όρια της, λέει ο γερμανικός τύπος

Ημερομηνία:

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο γράφει για τις μεταναστευτικές πιέσεις στο νησί.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Κρήτη και Γαύδος με τις μεταναστευτικές ροές γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

«Νωρίς το πρωί της Κυριακής το πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου εντόπισε σκάφος με 108 μετανάστες στα νότια των ακτών της Κρήτης. Η ελληνική ακτοφυλακή που κλήθηκε στο σημείο μετέφερε τους ανθρώπους στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Μόλις το Σάββατο η ακτοφυλακή και η Frontex είχαν διασώσει 522 ανθρώπους από διάφορα σκάφη ανοιχτά της Κρήτης. Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είχαν εντοπιστεί μέσα σε μόλις δύο ημέρες πάνω από 650 μετανάστες στα πέριξ της Κρήτης. Στελέχη της ελληνικής ακτοφυλακής αποδίδουν την ασυνήθιστη αύξηση στις ήπιες καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων, που διευκολύνουν τα δίκτυα διακινητών».

Όπως αναφέρει περαιτέρω το RND, «έπειτα από μερικές ημέρες οι άνθρωποι μεταφέρονται από την Κρήτη σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, είναι οι τοπικοί δήμοι αυτοί που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε στεγνά ρούχα, φαγητό και νερό. Όμως με εκατοντάδες αφίξεις σε καθημερινή βάση, αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολο».

Από τις αρχές του έτους, πάντως, «έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 48.000 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για μείωση περίπου 25% σε σύγκριση με πέρυσι». Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχύσει «τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία με έναν φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων, αισθητήρες κίνησης και θερμικές κάμερες, ενώ τα σύνορα ελέγχονται αυστηρότερα και από την τουρκική πλευρά».

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το ίδιο διάστημα «έχουν φτάσει στη Γαύδο και την Κρήτη σχεδόν 20.000 άνθρωποι που ζητούν προστασία – τέσσερις φορές περισσότεροι από πέρυσι. Οι περισσότεροι κατάγονται από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Σουδάν. Περίπου το ένα πέμπτο εξ αυτών είναι ανήλικα αγόρια ηλικίας 15 έως 18 ετών. Κάθε τρίτος ανήλικος φτάνει στη χώρα ασυνόδευτος, χωρίς γονείς ή συγγενείς», καταλήγει το γερμανικό δίκτυο.

 

Πηγή: dw.com

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πανσέληνος Ιουνίου 2026: Πότε θα δούμε το...

Θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά φαινόμενα του καλοκαιριού. Η...

Διπλώματα οδήγησης: Πώς αλλάζουν οι εξετάσεις για...

Νέα εποχή στις εξετάσεις και την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης...

Πανσέληνος Ιουνίου 2026: Πότε θα δούμε το...

Θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά φαινόμενα του καλοκαιριού. Η...

Διπλώματα οδήγησης: Πώς αλλάζουν οι εξετάσεις για...

Νέα εποχή στις εξετάσεις και την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το οικο- άγχος επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων

Ο Γεράσιμος Κολαῒτης μιλά στη Μάρθα Καϊτανίδη. Ολοένα και συχνότερα...

Πανσέληνος Ιουνίου 2026: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι της Φράουλας» και από πού πήρε το όνομά του

Θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά φαινόμενα του καλοκαιριού. Η...

Διπλώματα οδήγησης: Πώς αλλάζουν οι εξετάσεις για να περιοριστεί η διαφθορά

Νέα εποχή στις εξετάσεις και την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης...

Έκτακτο επίδομα ενοικίου έως 1.600€ για 50.000 δημόσιους λειτουργούς – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση...