Μόνοι και χαρούμενοι; Φυσικά και γίνεται

Το γεγονός ότι είμαστε μόνοι δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε και χαρούμενοι, γιατί η μοναξιά και η μοναχικότητα είναι δύο πολύ διαφορετικές έννοιες.

Μόνοι και χαρούμενοι; Φυσικά και γίνεται

Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν ότι είναι πολύ πιο χαρούμενοι όταν είναι μόνοι. Αλλά για άλλους, το να είναι εντελώς… σόλο μπορεί να αποδειχθεί μια πραγματική πρόκληση. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να νιώσετε πιο άνετα με την μοναχικότητά σας, ακόμα και αν είστε πραγματικά κοινωνικοί.

Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε αναφορικά με το να είστε μόνοι, , η οικοδόμηση μιας καλής σχέσης με τον εαυτό σας αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε δεκάδες ταξίδια εσωτερικού αναστοχασμού. Ούτως ή άλλως, πάντα θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο μόνοι σας, οπότε γιατί να μην μάθετε να το απολαμβάνετε;

Μοναξιά VS μοναχικότητας

Πριν να εξασκηθείτε για να βρείτε τρόπους για να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις δύο έννοιες της μοναξιάς και της μοναχικότητας.

Το συναίσθημα της μοναξιάς προκύπτει είτε όταν είμαστε μόνοι και αποκομμένοι από τον εαυτό μας είτε από το περιβάλλον μας. Μοναξιά βιώνουμε μέσα σε σχέσεις σε καταστάσεις όπου δεν νιώθουμε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, με τους άλλους ή με κάποιον στόχο και σκοπό σημαντικό για εμάς.

Η μοναχικότητα από την άλλη είναι πολλές φορές μια επιλογή είτε συνειδητή είτε «επιβεβλημένη» ως αποτέλεσμα της μοναξιάς. Ολοι μας χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας, με τις σκέψεις μας, και αυτό είναι θετικό και παραγωγικό όταν συμβαίνει με συνειδητότητα και στοχοπροσήλωση.

Είναι δείγμα ψυχικής υγείας και ισορροπίας να απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας, να αυτοφροντιζόμαστε, να αυτοκανακευόμαστε, να μας κάνουμε «δώρα» και να επαναπροσδιοριζόμαστε ως προς την πορεία, τους στόχους και τις επιθυμίες μας.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μόνοι σας

Για να εξοικειωθείτε με την μοναχικότητα και να νιώσετε καλύτερα με τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Σταματήστε τις συγκρίσεις

Αυτό είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τη σύγκριση της κοινωνικής σας ζωής με οποιονδήποτε άλλο. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων που έχετε ή η συχνότητα των κοινωνικών σας εξόδων.

Σημασία έχει να κάνετε πράγματα που λειτουργούν για εσάς και που καλύπτουν τις πραγματικές σας ανάγκες.

Κάντε ένα διάλλειμα από τα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς προβληματικά, αλλά εάν οι διαρκείς δημοσιεύσεις των άλλων χρηστών σας αγχώνουν ή σας κάνουν να αισθάνεστε μειονεκτικά, ίσως είναι σημαντικό να κάνετε ένα μικρό βήμα πίσω.

Παράλληλα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα όσα βλέπετε στα social media δεν είναι απαραιτήτως και αλήθεια. Δοκιμάστε να μην ελέγξετε για μια μέρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν αυτό λειτουργήσει τότε προσαρμόστε την χρήση σας κατάλληλα.

Η παρέα του ήχου

Όταν αισθάνεστε τον τεράστιο κενό χώρο της μοναξιάς που αρχίζει να πιέζει από όλες τις πλευρές, η δύναμη του ήχου μπορεί να τον ωθήσει πίσω.

Ο ήχος βοηθά να γεμίσει το χώρο στο περιβάλλον και τις σκέψεις σας .Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας παρακινήσει, ενώ τα ηχητικά βιβλία μπορεί να προσφέρουν απόσπαση της προσοχής και μια προσωρινή απόδραση.

Μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία μπορεί να σπάσει τη σιωπή με έναν άνετο τρόπο, ακόμα κι αν δεν κάθεστε και δεν την παρακολουθείτε καθόλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.