«Ναι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από το ΣτΕ

Ημερομηνία:

Και με τη… βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Το Δ. Τμήμα, με οριακή πλειοψηφία, ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Η πλειοψηφία έκρινε ότι η υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Πράγματι, σημειώνει η πλειοψηφία, η επίμαχη υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Η μειοψηφία τριών μελών

Η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Μάλιστα, η μειοψηφία επισημαίνει ότι η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ του 2017, που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ξανά στο εδώλιο για το διπλό φονικό...

Ένα ακόμα επεισόδιο της πολύκροτης δίκης για το φονικό...

Κτηματολογικά γραφεία: Bαριές κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας...

Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι κτηματολογικών γραφείων αναλάμβαναν έναντι αμοιβής την...

Ξανά στο εδώλιο για το διπλό φονικό...

Ένα ακόμα επεισόδιο της πολύκροτης δίκης για το φονικό...

Κτηματολογικά γραφεία: Bαριές κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας...

Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι κτηματολογικών γραφείων αναλάμβαναν έναντι αμοιβής την...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κίνδυνος Πυρκαγιάς πολύ υψηλός Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 στην Π.Ε. Λασιθίου και Π.Ε. Ηρακλείου

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

Ιράν ή Ισραήλ: Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ποιό είναι το κράτος-παρίας

Τα δύο μέτρα και σταθμά των πολιτισμένων Ευρωπαίων έθεσαν...

Ενέργεια: Το πόκερ στη Μέση Ανατολή – Τα σενάρια για τις τιμές

Η κλιμάκωση του πολέμου Ιράν – Ισραήλ αλλάζει τα...

Τα 400 σενάρια για τις θερμοκρασίες του Ιουλίου

Ο ερχόμενος Ιούλιος αναμένεται να είναι «είναι θερμότερος του...