Νευριάζετε, γκρινιάζετε ή ανησυχείτε συνεχώς; Υπάρχουν επιπτώσεις

Η μόνιμη γκρίνια, η ευερεθιστότητα και η ανησυχία μπορούν να «γεράσουν» πρόωρα την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νευριάζετε, γκρινιάζετε ή ανησυχείτε συνεχώς; Υπάρχουν επιπτώσεις

Αν ανήκετε στην κατηγορία των… γκρινιάρηδων, των «απότομων» ανθρώπων ή εκείνων που δεν σταματούν να ανησυχούν, καλύτερα να αλλάξετε στάση αν θέλετε να έχετε «γερή» καρδιά.

Έτσι τουλάχιστον συνιστά πρόσφατη έρευνα, η οποία αποκάλυψε πως ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η διαρκής ανησυχία και η ευερεθιστότητα, έχουν συνδεθεί με πρώιμα σημάδια γήρανσης της καρδιάς.

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των επιστημόνων.

Η μελέτη

Για να διερευνηθεί σε βάθος η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και καρδιακής λειτουργίας, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο «Queen Mary» στο Λονδίνο εξέτασαν καρδιακές τομογραφίες 36.309 ατόμων.

Ταυτόχρονα, βαθμολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων προσωπικότητας τα επίπεδα νευρωτισμού των συμμετεχόντων (της τάσης κάποιου να δυσφορεί και να επιδεικνύει παρορμητική συμπεριφορά).

Τα προβλήματα αυτά φάνηκε να εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, και ήταν πιο έντονα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής και καρδιαγγειακής υγείας

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυτά τονίζουν τη βαθιά σύνδεση μεταξύ ψυχικής και καρδιαγγειακής υγείας.

Ο Στέφεν Πίτερσεν, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο πανεπιστήμιο «Queen Mary», ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της υγείας της καρδιάς. Η μελέτη μας αποκάλυψε ότι νευρωτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως το συνεχές άγχος ή η υπερβολική ανησυχία και η θλίψη μπορούν να επιφέρουν επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά».

Γίνεται να αλλάξουμε προσωπικότητα;

«Το να ζει κανείς με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα πρώιμα σημάδια για εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, μπορούν να γεράσουν πρόωρα την καρδιά», τόνισαν οι ερευνητές.

«Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς προσωπικότητα και να αρχίσει να βλέπει από τη μια μέρα στην άλλη τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Ωστόσο, μπορεί να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του έτσι ώστε να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική του ευεξία. Κάποιες από αυτές είναι ο ποιοτικός ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή, η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητά του και η κοινωνικοποίηση», κατέληξαν οι επιστήμονες.

*Tα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «European Heart Journal – Cardiovascular Imaging».

Τα σχόλια είναι κλειστά.