Νίκος Ηγουμενίδης για ΔΕΥΑΗ: «Εγκρίσεις έργων έχουμε, προσωπικό δεν υπάρχει!»

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος στον Νίκο Ηγουμενίδη για τα έργα που έχουν εγκριθεί για τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου

Τις απαντήσεις που έχει λάβει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τις εγκρίσεις έργων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα στελέχωσης και οφειλών της δημοτικής επιχείρησης, ανακοινώνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Ειδικά για τις εγκρίσεις έργων που αφορούν το Ηράκλειο, πρόκειται για έργα που αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων για άντληση και επεξεργασία λυμάτων στο Ηράκλειο, καθώς και στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης της ιλύος που παράγεται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων του Νομού Ηρακλείου, όπως και ένα ολιστικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύων ύδρευσης Δήμου Ηρακλείου – δηλαδή μια σειρά από έργα κομβικά που αφορούν την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τα οποία έχει επισημάνει επανειλημμένως ο βουλευτής στα αρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουν.

Σχετικά με τα παραπάνω έργα, με βάση και την απάντηση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Περιβάλλοντος, που επιβεβαιώνεται και από τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου η οποία έχει υποβάλλει τις προτάσεις:

Το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων άντλησης και επεξεργασίας λυμάτων Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου – επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων με αξιοποίηση», με φορέα υλοποίησης τη Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το έργο με τίτλο «Κέντρο επεξεργασίας ιλύων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ΠΕ Ηρακλείου», με φορέα υλοποίησης τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης επίσης εγκρίνεται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Περιβάλλοντος, ως Διαχειριστής Προγράμματος ενέταξε το έργο με τίτλο «Ευφυές σύστημα εντοπισμού διαρροών στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου με τεχνολογία δικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ)- SmartLIK», φορέα υλοποίησης τη Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου.
Από τις απαντήσεις των Υπουργείων δεν απαντιέται καθόλου το ζήτημα των οφειλών μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν διαβιβάζει ακόμη καμία σχετική απάντηση. Επιπλέον, από επικοινωνία με την ΔΕΥΑ επιβεβαιώνεται πως δεν έχει εγκριθεί αναιτίως η πρόταση για να αντικατασταθούν όλα τα υπόλοιπα υδρόμετρα με μετρητές με ενσωματωμένη διάταξη καταγραφής και επικοινωνίας και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τον ολοκληρωμένο έλεγχο και παρακολούθηση του συνόλου των υποδομών ύδρευσης, καθώς και η συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων των στοιχείων των δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα, όπως και το μεγάλο εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας που αφορά στην αντικατάσταση-επέκταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, που έδωσε το έναυσμα για να υλοποιηθεί ο στόχος για πόσιμο νερό σε όλους τους πολίτες. Στο σημείο που βρισκόμαστε, όμως, δεν αρκεί πλέον απλώς να έχουμε εγκρίσεις. Χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό για να υλοποιήσει τα έργα. Δεν μπορεί σε μια τέτοια συγκυρία ούτε να αποψιλώνεται η ΔΕΥΑ, ούτε και να εθελοτυφλεί η Κυβέρνηση για το ενεργειακό κόστος που πλήττει την ΔΕΥΑ. Χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική βούληση με αφετηρία την συνταγματική αρχή ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.