Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλάει στο politikakritis.gr

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης από το Ρέθυμνο στέλνει το δικό του μήνυμα για τις κρίσιμες εκλογικές μάχες που έρχονται μιλώντας στον Νίκο Νεβεσκιώτη.

Κύριε Χριστοδουλάκη ακόμα μια επίσκεψη στο Ρέθυμνο αυτή τη φορά δύο μόλις μήνες από κρίσιμες εκλογικές μάχες; Ποιες είναι οι στοχεύσεις και οι προτεραιότητες θέτει το ΚΙΝΑΛ σε τοπικό επίπεδο;

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Έχουμε το Μάιο τις εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες μαζί με τις Ευρωεκλογές ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σύντομα και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο στόχος μας συνολικά είναι οι εκλογικές αυτές διαδικασίες να αποτυπώσουν μία σαφή ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο κοινωνίας. Να μας δώσουν τη δύναμη να κάνουμε πράξη τη δική μας πολιτική πρόταση, να διασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα, να εγγυηθούμε την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση με έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Ειδικά για το Ρέθυμνο, με την τεράστια παράδοση δημοκρατικών αναφορών, σε συνδυασμό με ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές, στόχος μας είναι η μία από τις δύο έδρες του νομού να καταλήξει στο Κίνημα Αλλαγής.

Αντίστοιχα, στην τοπική αυτοδιοίκηση ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η νίκη των επιλογών που έχει κάνει το Κίνημα Αλλαγής για στήριξη τόσο στο Δήμο του Ρεθύμνου, όσο και στην Περιφέρεια της Κρήτης με το Σταύρο Αρναουτάκη. Στόχος μας είναι η Κρήτη να γίνει και πάλι το κάστρο της δημοκρατικής παράταξης.

Με την πόλωση να θεωρείται δεδομένη, τι πολιτικό καθεστώς βλέπετε να φέρνουν αυτές οι εκλογές; Οπισθοχώρηση ή αιματηρή μετάβαση;

Είναι γεγονός ότι οι εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας θα δοθούν σε έντονο κλίμα πόλωσης και ρητορική διχασμού, αφού εκεί επενδύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, για να διαμορφώσουν το τεχνητό δίπολο που τους εξυπηρετεί.

Αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική συγκυρία που ζούμε σήμερα. Όταν μετά από δέκα χρόνια η χώρα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να εξασφαλίσει την οριστική έξοδο από την κρίση, όταν η ανάπτυξη καρκινοβατεί, οι επενδύσεις απουσιάζουν, η φορολογία πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσεις σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει ποιο πολιτικό σχέδιο μπορεί να δώσει πραγματικά λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα.

Και αυτή είναι η επιλογή που έχουμε κάνει εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, μέσα από τις επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις μας και το Σχέδιο Ελλάδα, να είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες. Ζητάμε την εμπιστοσύνη τους, για να μην εγκλωβιστεί ξανά η χώρα σε νέα αδιέξοδα. Τους ζητάμε να επιλέξουν, ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες.

Εν τέλει μπορεί να υπάρξει κοινή πολιτική μοίρα ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ είτε με την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι 212.000 συνιδρυτές του εγχειρήματος μας, μας έδωσαν μία ξεκάθαρη εντολή, να τιμήσουμε απαρέγκλιτα την ιστορική συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης και να υπηρετήσουμε την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής.

Το διατυπώνουμε σε όλους τους τόνους. Ως ο μοναδικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού μας συστήματος, έχουμε διαρκές μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό, που εκφράζονται σήμερα τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Η δική μας πολιτική στόχευση αφορά την επανασύνδεση με τη μαζική, πλειοψηφική, κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης.

Σε αυτό το κάλεσμα που απευθύνουμε χωράνε όλοι οι προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες. Δε χωράνε όσοι μέσα στην κρίση έχτισαν πολιτικές καριέρες, διχάζοντας τους Έλληνες, με τα Ζάππεια οι μεν, και με τις πλατείες παρέα με τη Χρυσή Χυγή οι δε, τορπίλισαν οποιαδήποτε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, εφάρμοσαν τις πιο σκληρές αχρείαστες μνημονιακές πολιτικές, ταυτίζονται στις υπόγειες διαδρομές του καραμανλισμού και αδυνατούν να δώσουν ουσιαστική προοπτική στον ελληνικό λαό για την επόμενη μέρα. Η δική μας πορεία είναι προς τον ελληνικό λαό.

Πως σχολιάζετε την άποψη της κα. Ξενογιαννακοπούλου ότι το ΚΙΝΑΛ οδηγείται σε αυτοαπομόνωση;

Συμμερίζομαι την αγωνία της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου να αιτιολογήσει την επιλογή της να συμπορευτεί με το ΣΥΡΙΖΑ που κάθε μέρα που περνάει δεν ξεχνάει να λασπολογήσει για το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στις οποίες είχε και η ίδια σημαντική συμμετοχή.

Η αυτοαπαξίωση της πολιτικής σου σταδιοδρομίας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να καταλάβεις στην πράξη ότι κάποια «πολιτική» σου επιλογή δεν έγινε με πολιτικά κριτήρια. Η απομόνωση ή όχι από την κοινωνία αξιολογείται από την ίδια την κοινωνία.

Έχοντας, λοιπόν, από τη μία πλευρά τις δικές μας γεμάτες αίθουσες σε όλες μας τις διαδικασίες, το κλίμα ενθουσιασμού των στελεχών μας, τον κόσμο που επιστρέφει στην παράταξη μας και από την άλλη πλευρά τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορούν να μαζέψουν περισσότερα από 30-40 άτομα στις δικές τους πολιτικές εκδηλώσεις, ο ελληνικός λαός έχει ήδη δώσει τις δικές του απαντήσεις για το ποιον έχει θέσει σε απομόνωση.

Το Ρέθυμνο κρατά σθεναρή αντίδραση στα πολιτικά δώρα. Κάποιοι κύκλοι εκφράζουν ακόμα και την πεποίθηση ότι ο Νικος Κοτζαμπασακης θα είναι αυτός που θα απειλήσει ευθέως τον Υπ. Υγείας Α. Ξανθό διεκδικώντας με αξιώσεις την δεύτερη έδρα στο νομό. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το Κίνημα Αλλαγής κατέρχεται στις εθνικές εκλογές στο νομό Ρεθύμνου, με ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο. Δε συμμερίζομαι την άποψη ότι στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε τη δεύτερη έδρα στο νομό.

Η ιστορία της παράταξης μας στο Ρέθυμνο και τα μηνύματα ανταπόκρισης του κόσμου στο κάλεσμα μας για συμπόρευση μας επιβάλλουν να θέτουμε ως στόχο την πρώτη έδρα του νομού. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή.

politikakritis.gr 

Τα σχόλια είναι κλειστά.