Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της Quacquarelli Symonds ανάμεσα τους δύο Κρητικά

Ημερομηνία:

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στην αντίστοιχη κατάταξη είχαν συμπεριληφθεί έξι ελληνικά ΑΕΙ
Υψηλές διακρίσεις απέσπασαν οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια, που συμπεριλήφθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2023 -2024.

Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 347η θέση και ακολουθούν: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (444η θέση), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (530η θέση), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001-1200) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (θέσεις 1400+).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στην αντίστοιχη κατάταξη είχαν συμπεριληφθεί έξι ελληνικά ΑΕΙ. Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης -και άρα τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο κατά την QS- βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τέταρτη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι στην 5η θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το MIT δημιουργεί ένα σημαντικό ρεκόρ, όντας για 11η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση της κατάταξης.

Τη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου συμπληρώνουν το Imperial College του Λονδίνου (6η θέση), το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (7η θέση), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (στην 8η θέση και για πρώτη φορά στο top 10), το UCL του Λονδίνου (9η θέση) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλει της Καλιφόρνια (10η θέση).

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε για 20η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις διεθνώς. Βασίστηκε σε πάνω από 141,6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 17,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 240.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6.000 πανεπιστήμια, από τα οποία εν τέλει προέκυψαν τα καλύτερα 1.497 από αυτά. Η QS για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 συμπεριέλαβε στη γενική της κατάταξη πανεπιστήμια από 104 χώρες, έχοντας 85 νέες συμμετοχές.

Μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη, είναι η ακαδημαϊκή φήμη (μέσω έρευνας ερωτηματολογίων, η έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών των αποφοίτων πανεπιστημίων, ο αριθμός ετερο-αναφορών ανά καθηγητή, ο λόγος φοιτητών προς μέλη, η διεθνής ερευνητική δικτύωση και τα αποτελέσματα σχετικά με την απασχόληση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

100 χρόνια ΟΦΗ: Κυκλοφόρησε το επετειακό μετάλλιο

Κυκλοφόρησε το επετειακό μετάλλιο για τα 100 χρόνια του...

Δικαστικές εξελίξεις στην Κρήτη για τη μοναστηριακή...

Ελεύθερος με εγγυοδοσία 50.000 ευρώ ο 49χρονος δικηγόρος Χανίων,...

100 χρόνια ΟΦΗ: Κυκλοφόρησε το επετειακό μετάλλιο

Κυκλοφόρησε το επετειακό μετάλλιο για τα 100 χρόνια του...

Δικαστικές εξελίξεις στην Κρήτη για τη μοναστηριακή...

Ελεύθερος με εγγυοδοσία 50.000 ευρώ ο 49χρονος δικηγόρος Χανίων,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αυτή είναι η αιτία θανάτου του 3χρονου παιδιού στην Αλεξανδρούπολη

Σοκαριστική η εικόνα που παρουσίαζε το άψυχο σώμα του. Στην...

100 χρόνια ΟΦΗ: Κυκλοφόρησε το επετειακό μετάλλιο

Κυκλοφόρησε το επετειακό μετάλλιο για τα 100 χρόνια του...

Αγρότες: «Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις» – Η απόφαση του συντονιστικού Νίκαιας εν όψει Σερρών

Την Πέμπτη συνεδριάζει στον Λευκώνα Σερρών η Πανελλαδική Επιτροπή...

Στεγαστικό: Όλο το σχέδιο για περισσότερα και φθηνότερα ενοικιαζόμενα σπίτια

Νέα δέσμη μέτρων που αναμένεται να υλοποιηθούν τους πρώτους...