Κορωνοϊός – «Λουκέτο» τα μεσάνυχτα σε εστίαση & κέντρα διασκέδασης – Επανέρχεται η τηλεργασία

Κορωνοϊός – «Λουκέτο» τα μεσάνυχτα σε εστίαση & κέντρα διασκέδασης – Επανέρχεται η τηλεργασία

Κορωνοϊός εστίαση τηλεργασία : Η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να επικρατήσει έναντι της Δέλτα και στην Ελλάδα, με τη ραγδαία εξάπλωσή της να χτυπά καμπανάκια για το σύστημα υγείας.

Ρεβεγιόν χωρίς μέτρα

Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα πραγματοποιηθεί με τους υπάρχοντες περιορισμούς και ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε σε έκκληση στους νεότερους που θα βγουν και θα διασκεδάσουν να αποφύγουν να συναντήσουν γονείς και παππούδες και ιδιαίτερα τους άνω των 60 ετών.

«Να είμαστε εμβολιασμένοι και να βγούμε να διασκεδάσουμε, αλλά παράλληλα να ξέρουμε ότι την επόμενη ημέρα όσους συναντήσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει ένα έλεγχο προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντί τους και να αποφύγουμε να τους συναντήσουμε», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Ποδαρικό» με περιορισμούς

Με την εκτίμηση ότι αυτή η μετάλλαξη μπορεί να σημάνει και το τέλος της πανδημίας μέσα στην επόμενη χρονιά, το 2022 μπαίνει με αυστηρούς περιορισμούς για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες η διπλή μάσκα ή η ενισχυμένη ΚΝ95 καθίσταται υποχρεωτική και για την είσοδο στα super market αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης θα κλείνουν στις 00.00 τα μεσάνυχτα, δε θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες και στα τραπέζια θα κάθονται μέχρι 6 άτομα και με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Από την επόμενη Δευτέρα επιστρέφει και η τηλεργασία μέχρι και στο 50% για όποια επιχείρηση είναι εφικτό, ενώ αυστηρότεροι γίνονται και οι κανόνες για τα επισκεπτήρια σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και υγείας καθώς οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν κάνει μοριακό τεστ 48 ωρών για να μπορούν να δουν τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα.

Μόλις στο 10% της πληρότητας ή το πολύ 1.000 θεατές θα μπαίνουν στα γήπεδα.

Οξυγόνο… για το ΕΣΥ

Παίρνουμε τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί καθώς βγαίνουμε από το 4ο κύμα της πανδημίας ανέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που οι γιατροί της πρώτης γραμμής ζητούν μέτρα τώρα για να αντέξει το σύστημα υγείας μπροστά στο νέο κύμα της μετάλλαξης «Ο».

Με τους νέους και τα παιδιά να αποδεικνύονται και πάλι οι υπερμεταδότες της νέας μετάλλαξης, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

«Οι πολίτες παίρνουν την ευθύνη της υγείας τους στα χέρια τους και το self test είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και θα το χρειαστούμε βέβαια, όταν τα παιδιά μας επιστρέψουν στο σχολείο. Θα ήθελα όταν αυτό γίνει όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά να είναι εμβολιασμένα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σφοδρά πυρά στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι βάζει ασπίδα τους ειδικούς για να καλύψει την ανεπάρκειά του στη διαχείριση της πανδημίας.

«Αρνήθηκε να πάρει μέτρα προστασίας του πληθυσμού όπως του ζητούσαμε μήνες τώρα, άφησε στην τύχη του το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να θρηνούμε καθημερινά δεκάδες απώλειες και τώρα καταφεύγει στη γνωστή συνταγή Μητσοτάκη, λίγο πριν φύγει το επόμενο τριήμερο του, αυτή του λουκέτου.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε το ΚΙΝΑΛ.

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα νέα μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες είχαν φουντώσει οι φήμες πως τα μέτρα μπορεί να είχαν άμεση ισχύ, ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως παραμονή Πρωτοχρονιάς θα κάναμε… με κλειστά μαγαζιά. Όπως δηλαδή και πέρσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό δε συνέβη, αφού όπως είπε και ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του, μπορεί να παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή η αύξηση κρουσμάτων δε μεταφράζεται με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Όμικρον είναι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο ισχύος των μέτρων. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 03/01/2022» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, γίνεται κατανοητό πως θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο τα νέα μέτρα να τεθούν σε ισχύ τις γιορτινές ημέρες, πλήττοντας ουσιαστικά τον κλάδο της εστίασης -έναν κλάδο που η πανδημία έχει πλήξει όσο λίγους- σε μια περίοδο που παραδοσιακά αυξάνονται τα έσοδα, λόγω εορτών.

Προειδοποίηση για… lockdown και στη μουσική

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης προσχώρησε και σε μια… προειδοποίηση.

Παρά τα μέτρα στην εστίαση, όπως είπε υπουργός προς το παρόν η μουσική θα επιτρέπεται.

Ωστόσο, στην περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση και της μουσικής, όπως έγινε κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

«Άμεσα θα διακοπεί η μουσική, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.