Παγώνη :Τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας, αργεί η αποκλιμάκωση

Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας εκφράζει στο CNN Greece η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, κάνοντας μεν λόγο για ενδείξεις αποκλιμάκωσης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα συμβεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

«Βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης στους δείκτες, ωστόσο θα συμβεί με πολύ αργούς ρυθμούς», τονίζει η κυρία Παγώνη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων ενόσω προχωράει η εκστρατεία εμβολισμού κατά του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό χθες, Μ. Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος, καθώς τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού και χαιρετίζει την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, «θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

«Πιστεύω ότι προς το τέλος Ιουνίου και μέχρι αρχές Ιουλίου, θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εκτιμώ ότι θα έχει εμβολιαστεί το 50-60% του ενήλικου πληθυσμού», σημειώνει.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει την έκκληση προς όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, να πρσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα μετά τη συμπλήρωση τριών μηνών.

Για την πίεση στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ που παραμένουν στο «κόκκινο», η κ. Παγώνη εκτιμά ότι τα πρώτα σημάδια αποφόρτισης θα εμφανιστούν μετά από 10 ημέρες, εκτιμώντας ότι η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα είναι αισθητή προς το τέλος Ιουνίου, σε συνδυασμό με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς.

Ωστόσο, οι ΜΕΘ-COVID εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό πληρότητας και συγκεκριμένα 90% στην επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, η κυρία Παγώνη -αναγνωρίζοντας την κούραση της κοινωνίας- εκτιμά ότι οι πολίτες «έχουν καταλάβει την κρισιμότητα» και πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν, εφιστώντας την προσοχή όλων.https://www.cnn.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.