Η Περιφέρεια Κρήτης στην Δ.Ε.Θ. για την Πολιτική Συνοχής

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε σε σημαντική εκδήλωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της συζήτησης ήταν : «Νησιωτικές οικονομίες : προκλήσεις για την Εδαφική Συνοχή – Χαρακτηριστικά, προκλήσεις και συγκλίσεις για τη νέα Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, μετά το 2027».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές οικονομίες στην πορεία προς τη νέα Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2027, να ανταλλάξουν απόψεις και να προταθούν λύσεις για την ενίσχυση της εδαφικής συνοχής.

Στην αρχή απεύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γκίκας ενώ το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον ακαδημαϊκό, θεσμικό και επιχειρηματικό χώρο :

• Ο Καθηγητής Γιάννης Ψυχάρης, Αντιπρόεδρος European Regional Science Association (ERSA), Διευθυντής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης
• Γιώργος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος CPMR
• Ο Δρ. Θοδωρής Τσέκερης, Ερευνητής Α’ στον τομέα «Οικονομική των Μεταφορών και Χωρική Ανάπτυξη», Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)
• Ο Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων (μέσω Zoom)

• Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, Αντιπρόεδρος INSULEUR, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου – Λήμνου (μέσω Zoom).

Ο Γιώργος Αλεξάκης ως εκπρόσωπος της νησιωτικής Περιφέρειας της Κρήτης ανάλυσε τα χαρακτηριστικά των νησιωτικών οικονομιών: όπως η γεωγραφική απομόνωση, οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι και η εξάρτηση από συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, κ.ά. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τη νέα εδαφική συνοχή που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, όπως η μείωση των χωρικών και κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κλπ. Ο κ. Αλεξάκης με την εμπειρία της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασιών μίλησε για τις απαιτούμενες συγκλίσεις για τη νέα Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, μετά το 2027, με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου πολιτικής που θα ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και την κοινωνικοοικονομική ένταξη των νησιωτικών περιοχών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρισμός: Καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας στην...

Από τα περίπου 6,6 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν το...

Λαδανιά: Το θαυματουργό, άγριο φυτό της Κρήτης

Η κρητική λαδανιά ή λάβδανο ή λάδανο ή κίστος...

Τουρισμός: Καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας στην...

Από τα περίπου 6,6 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν το...

Λαδανιά: Το θαυματουργό, άγριο φυτό της Κρήτης

Η κρητική λαδανιά ή λάβδανο ή λάδανο ή κίστος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εορτολόγιο 30 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Τουρισμός: Καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας στην Κρήτη – Τα δεδομένα πίσω από την πρωτιά

Από τα περίπου 6,6 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν το...

Λαδανιά: Το θαυματουργό, άγριο φυτό της Κρήτης

Η κρητική λαδανιά ή λάβδανο ή λάδανο ή κίστος...

Eurovision 2026: Πότε θα γίνει η πρώτη πρόβα της Ελλάδας

Ο Ακύλας με το «Ferto» αναμένεται να διαγωνιστεί στον...