Ποιοι είναι οι 151 της «νέας πλειοψηφίας Τσίπρα»;

Ποιοι είναι οι 151 της «νέας πλειοψηφίας Τσίπρα»; Ποιοι είναι – ή, για την ακρίβεια, ποιοι μπορεί να είναι – οι 151 που ……

Ποιοι είναι – ή, για την ακρίβεια, ποιοι μπορεί να είναι – οι 151 που θα δώσουν, εάν χρειαστεί, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Εν όψει του ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου την Παρασκευή αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλα τα κομματικά επιτελεία, στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο της ρήξης.

Στη συνέντευξή του στο Open ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: εάν ο κυβερνητικός εταίρος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση εν όψει της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στη Βουλή και θα αναζητήσει νέα, απόλυτη πλειοψηφία.

´Οπερ, οι ασκήσεις επί χάρτου σε Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία αλλά και ΑΝΕΛ εστιάζουν στα πρόσωπα που, με βάση τουλάχιστον τα έως τώρα δεδομένα και μηνύματα, μπορούν να συγκροτήσουν αυτήν τη«νέα πλειοψηφία Τσίπρα».

Η γραμμή αφετηρίας είναι οι 145 βουλευτές που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν τούτων, ως 146ος προσμετράται ήδη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ακόμη και χθες επανέλαβε ότι και τη συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφίσει, και την κυβέρνηση θα στηρίξει.

Η 147η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένο ότι θα έρθει από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ως 148ος προβάλει ο Κώστας Ζουράρις.

Ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ βουλευτής έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει πει όμως ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Μένει να φανεί εάν θα μείνει σταθερός σε αυτό, τόσο στο Μαξίμου όμως όσο και στους ΑΝΕΛ προσεμτράται ήδη στα «ναι» μιας ενδεχόμενης ψήφου εμπιστοσύνης.

Ανάλογο είναι το κλίμα και για τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο 149ος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σήμερα «επιβεβλημένη» την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν επέλθει ολική ρήξη με τον κυβερνητικό εταίρο και πρόσθεσε πως «το Ποτάμι πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο βουλευτές – «κλειδιά», προερχόμενοι αμφότεροι από τους ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και η υπουργός Τουρισμού ´Ελενα Κουντουρά.

Ο Βασίλης Κόκκαλης δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, απουσίασε χθες από την – αναβληθείσα – συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και φέρεται να είχε ισχυρές επιφυλάξεις το τελευταίο διάστημα για το εάν πρέπει να αρθεί η εμπιστοσύνη του κόμματος προς την κυβέρνηση.

Οι σημερινές πληροφορίες, ωστόσο – από την πλευρά των ΑΝΕΛ τουλάχιστον – τον έφεραν να βρίσκεται σε πιο σκληρή γραμμή μετά τα χθεσινά μηνύματα του πρωθυπουργού.

Η ´Ελενα Κουντουρά επίσης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της δημόσια, μετά τη δήλωσή της στο υπουργικό συμβούλιο πως στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Τις τελευταίες ημέρες όμως τόσο από το Μαξίμου όσο και από την πλευρά Καμμένου το κλίμα που μεταφέρεται είναι πως «η Κουντουρά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση» και η ψήφος της καταμετράται βασίμως ως το πιθανό 150ο «ναι».

Σε ρόλο «μπαλαντέρ» φαίνεται να βρίσκεται την ίδια ώρα ο βουλευτής της ´Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Μέχρι χθες συνυπολογιζόταν σε πιθανή νέα κυβερνητική πλειοψηφία, σήμερα όμως διαμήνυσε πως όσο είναι ανοιχτή η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο ίδιος δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το επιχείρημά του είναι πως μια τέτοια ψήφος εμπιστοσύνης θα ισοδυναμεί και με ψήφο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία διαφωνεί.

Ξεχωριστή περίπτωση, τόσο σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες όσο και την ψήφο εμπιστοσύνης, θεωρείται ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Εκεί οι διεργασίες είναι βαθύτερες και έχουν να κάνουν με το εάν η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει τελικά στο ΚΙΝΑΛ ή θα αυτονομηθεί και θα προχωρήσει σε προγραμματική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, υπό την προϋπόθεση ότι θα οριστεί άμεσα και ο χρόνος των εκλογών.

Πηγή: tvxs.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.