Πράσινο πιστοποιητικό: Εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Ημερομηνία:

Πράσινο φως άναψε το ευρωκοινοβούλιο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που δίνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ παρά την πανδημία του κοροναϊού.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι κανόνες για το νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο. Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που αφορά τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το πρωί. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».
Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

Τα κράτη μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων («EMA») εμβόλια στην ΕΕ (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων («GDPR»).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Επίδομα Παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για...

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα...

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου...

Το νέο ωράριο αφορά τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το...

Επίδομα Παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για...

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα...

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου...

Το νέο ωράριο αφορά τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πώς το Παρίσι γύρισε την πλάτη στα αυτοκίνητα -Θεαματικές αλλαγές, τι έκαναν

Η πιο εμβληματική παρέμβαση. Ποδηλατόδρομοι αντικαθιστούν λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ πεζοί...

Μετά τη σκόνη, έρχονται καταιγίδες: «Κόκκινη» προειδοποίηση της ΕΜΥ για την Κρήτη

Σε συνθήκες έντονης επιβάρυνσης παραμένει η Κρήτη, με τις...

Επίδομα Παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή του Μαΐου

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα...

Πόσο “αθώο” είναι το άτμισμα; Μελέτη συνδέει τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας με τη νέα μόδα

Τα πρώτα «καμπανάκια» των ερευνητών. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να...