Ψεύτικες εικόνες και βίντεο από τον πόλεμο στη Γάζα σπέρνουν το μίσος στα social media

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει πια ακόμη και σε αυτούς που έχουν βασικές γνώσεις να φτιάξουν ακραίο περιεχόμενο καθισμένοι στον υπολογιστή του σπιτιού τους.

Ψεύτικες εικόνες και βίντεο από τον πόλεμο στη Γάζα σπέρνουν το μίσος στα social media

Από την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα και τον πόλεμο, που κήρυξε στη συνέχεια το Ισραήλ, τα παρατηρητήρια ψηφιακών μέσων σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ψεύτικες εικόνες που δημιουργούνται με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και χρησιμοποιούνται από ομάδες μίσους στα social media για να στρέψουν το κοινό αίσθημα κατά της μίας ή της άλλης πλευράς.

Στην εποχή του Διαδικτύου και των social media, η ενημέρωση διευκολύνεται σε σημείο να είναι σχεδόν ταυτόχρονη με το γεγονός, το ίδιο ακριβώς όμως συμβαίνει και με την παραπληροφόρηση, που επιτυγχάνεται με το ανέβασμα ψεύτικων ειδήσεων, εικόνων, βίντεο και ηχητικών στο Χ (πρώην Twitter), στο TikTok, το Telegram και το Reddit από φιλοισλαμικές ή ακροδεξιές κοινότητες.

Ιδιαίτερα οι εικόνες και τα βίντεο που δημιουργούνται με την συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης και σχετίζονται με τη σύγκρουση είναι τον ενάμισι μήνα του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή ανεξέλεγκτα, συμπεριλαμβανομένων μιμιδίων που προάγουν το μίσος και εξαπατούν το κοινό, γράφει η Sun.

Εικόνες και βίντεο από τα παλιά

Παλιά πλάνα από προηγούμενους πολέμους ή καταστροφές, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια, έχουν ανασυρθεί και μοιράζονται εκ νέου στο Διαδίκτυο, με το επιχείρημα ότι είναι νέο υλικό από τη Γάζα, συμπεριλαμβανόμενων φρικτών εικόνων από νεκρά ή τραυματισμένα παιδιά.

Η πρόοδος στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει πλέον ακόμη και σε αυτούς που έχουν βασικές γνώσεις δημιουργίας εικόνων ή βίντεο, να φτιάξουν ότι θέλουν, όσο ακραίο το επιθυμούν, καθισμένοι στον υπολογιστή του σπιτιού τους.

Το ίδιο μπορούν να κάνουν και σε ηχητικό απόσπασμα, χρησιμοποιώντας τη φωνή διάσημων ανθρώπων εν αγνοία τους, όπως συνέβη με το περιβόητο βίντεο της Μπέλα Χαντίντ και την υποτιθέμενη δημόσια τοποθέτηση της στον πόλεμο.

Μια προβληματική σύγκρουση

Ο καταιγισμός από τέτοιες ψεύτικες εικόνες και βίντεο καθιστά ευκολότερο για τους κακόβουλους φορείς να απορρίπτουν τις αυθεντικό υλικό, δημιουργώντας σύγχυση και διευκολύνοντας την προπαγάνδα, που στοχεύει τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί στους New York Times ο Hany Farid, ειδικός στην ψηφιακή εγκληματολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παραπληροφόρηση, «ακόμη και μέσα στην ομίχλη του πολέμου, στην οποία και είμαστε συνηθισμένοι, αυτή η σύγκρουση αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματική».

Το εύρος των deepfakes είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά, και δεν χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες για να χυθεί το δηλητήριο με κατεύθυνση όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν, αρκετά είναι και λίγα στον αριθμό, αλλά εμπρηστικά στο μήνυμα τους, συνοδεία μιας ψεύτικης εικόνας ή βίντεο και ενός πλαστού ηχητικού, καταλήγει ο ίδιος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.