Ρέθυμνο:Απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου στο δημοσίευμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ

Με αφορμή το κείμενο που δημοσίευσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου πληροφορεί τους πολίτες του Ρεθύμνου για τα εξής:
Ως Διοίκηση από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας ,σεβόμενοι τους ρόλους μας, τους εαυτούς μας και διαφυλάττοντας το κύρος του οργανισμού που εκπροσωπούμε μείναμε πιστοί στην αρχή να μην αντιπαρατιθέμεθα αναφορικά με τοποθετήσεις που βασίζονται σε αοριστολογίες και ανακρίβειες και αποσκοπούν στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ωστόσο, σε σχέση με την διαστροφική σύνδεση του τραγικού δυστυχήματος με τις αναδιαρρυθμίσεις στο νοσοκομείο παίρνουμε θέση διότι έχουμε χρέος να καταδικάσουμε δημόσια την ακραία, κατάπτυστη σύνδεση του έργου για την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου με τα τραγικά γεγονότα των ημερών. Σύνδεση που πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί το σύνολο των ιατρών του Νοσοκομείου μας, αλλά όσους καπηλεύονται το θεσμικό τους ρόλο.
Σε σχέση με την εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου:
1. Οι εργασίες που επίκεινται στον χώρο του ακτινολογικού, του εργαστηρίου Μελέτης ύπνου, του εγκεφαλογράφου και του εφημερείου ιατρών ΤΕΠ έχουν ως μοναδικό σκοπό την διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 € και στόχο την άμεση πρόσβαση των πολίτων σε προηγμένες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις.
2. Ο παραπάνω σχεδιασμός και οι αναγκαίες ανακατανομές χρήσης χώρων του νοσοκομείου έχουν αποφασιστεί μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Χωροταξίας, και έχουν λάβει την τελική έγκριση της Συντονίστριας Διευθύντριας του Ακτινολογικού τμήματος και της αρμόδιας Ακτινοφυσικού. Είναι ως εκ τούτου αποτέλεσμα συνεργασίας της Διοίκησης και έμπειρων στελεχών του νοσοκομείου μας από την Τεχνική Υπηρεσία, το τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, το Τμήμα Προμηθειών, τους Διευθυντές Ιατρικής, Διοικητικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τον ανάδοχο του έργου. Το έργο ολοκληρώνεται με συνέπεια και μια αξιοσημείωτη αμεσότητα, γεγονός που εύκολα γίνεται αντιληπτό από οποιονδήποτε διαθέτει την ελάχιστη εμπειρία σε ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδίας.
3. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας η πανδημία, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη και οι προσλήψεις νέων ιατρών οδήγησαν σε αλλαγές στους χώρους του νοσοκομείου, χωρίς ουδέποτε μέχρι σήμερα κανένας ιατρός ή εργαζόμενος να δημιουργήσει πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παιδιατρικής κλινικής η οποία στο πρώτο κύμα της πανδημίας μετατράπηκε εξολοκλήρου σε κλινική Covid. Ακολούθησαν οι ιατροί και το προσωπικό της Χειρουργικής και Ορθοπεδικής κλινικής που επίσης χρειάστηκε να παραχωρήσουν θαλάμους για τις ανάγκες της πανδημίας καθώς και οι ιατροί του ΤΕΠ, οι Πνευμονολόγοι και οι Νευρολόγοι στο τρέχον πλαίσιο χωροταξικών ανακατατάξεων. Στην προκείμενη περίπτωση της τοποθέτησης του μαγνήτη, εξαρχής υπήρξε αδικαιολόγητη και πρωτοφανής αντίδραση μερίδας Ακτινολόγων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, με ύφος και συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα του ιατρού ΕΣΥ και του δημοσίου υπαλλήλου.
4. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης και της Επιτροπής Χωροταξίας ότι ο χώρος του εργαστηρίου υπερήχων και οι χώροι γραφείου και ανάπαυσης δεν πλήττονται, αλλά ουσιαστικά ανακαινίζονται και αξιοποιούνται προς όφελος όλων των υπηρεσιών προς τους πολίτες, κάποιοι εσφαλμένα συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η δημόσια περιουσία αποτελεί προσωπική τους ιδιοκτησία και η χρήση των χώρων του νοσοκομείου αποφασίζεται από τους ιδίους κατά βούληση. Η ανωτέρω πεποίθηση αποτυπώνεται και σε πρόσφατο έγγραφο του ιατρού του ακτινολογικού τμήματος με θεσμικές ιδιότητες (Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα, Προέδρος Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου) που απειλεί ότι εάν γίνει οποιαδήποτε απόπειρα μετατροπής του χώρου που αυθαίρετα πριν χρόνια ο ίδιος κατέλαβε χωρίς κανένα έγγραφο παραχώρησης από τα αρμόδιά όργανα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι «με τις αντοχές και την αποφασιστικότητά του»
5. Στο πλαίσιο αυτής της ουσιαστικά παραβατικής συμπεριφοράς αρνήθηκε την πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων και εφημερίων, ακόμη και στην ίδια την Συντονίστρια Διευθύντρια του τμήματος. Καμία παραβίαση χώρου δεν προέκυψε από μέρους της Διοίκησης, καθώς η άδεια εισόδου αφορούσε την πρόσβαση σε χώρο του Νοσοκομείου και δόθηκε νομίμως από τον διοικητή του Νοσοκομείου σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Παραβίαση της λογικής προκύπτει από το γεγονός ότι χώρος του Ακτινολογικού είχε κλειδωθεί από τον εν λόγω ιατρό, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτόν την πρόσβαση στους συνάδελφους του ιατρούς και την Τεχνική Υπηρεσία από το να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο, λόγω έλλειψης πρόσβασης για αντιμετώπιση έκτακτου συμβάντος, τα προσωπικά δεδομένα ασθενών και τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, τα οποία καταγγέλονται ότι υποτίθεται απειλούνται από την Διοίκηση.
Τα πραγματικά δεδομένα για το Ακτινολογικό:
 Τη δεδομένη στιγμή το Ακτινολογικό τμήμα έχει πλήρη στελέχωση των οργανικών του θέσεων με 5 ιατρούς ειδικότητας Ακτινολογίας, ενώ έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας ειδικευομένων ιατρών το τμήμα αυτή τη στιγμή διαθέτει 3 ειδικευομένους ιατρούς.
 Εκτός από την ολοκλήρωση του έργου της τοποθέτησης του Μαγνητικού Τομογράφου αξίας 900.000 €, η Διοίκηση μέσω του προγράμματος της Ενεργειακής Αναβάθμισης διασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ακτινολογικού τμήματος με ψηφιακά σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα δαπέδου και οροφής,
 Με χρηματοδότηση ύψους 200.000 εύρω που διασφαλίστηκε από την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, σύντομα το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου θα εξοπλιστεί – για πρώτη φορά σε δημόσια δομή υγείας στο νομό – με Ψηφιακό Μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας.
 Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης και της μελέτης επέκτασης και αναδιαρρυθμίσεων προβλέπεται ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση των χώρων ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί.
Η επιλεκτική αξία των «ντουβαριών» και τα έργα υποδομής του Νοσοκομείου μας
Τα έργα διασφαλισμένης χρηματοδότησης συνολικού ύψους περίπου 15.000.000 € που αφορούν στην αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου κτιρίου και την επέκταση του κατά 2.800 τ.μ., αποσκοπούν στην αύξηση των επιπέδων ασφαλείας, ποιότητας εργασίας των εργαζόμενων και νοσηλείας των ασθενών του νοσοκομείου. Είναι αυτά τα έργα για τα οποία εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ χαρακτήρισαν ως «ντουβάρια» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πλήξουν, να απαξιώσουν και να αποδημήσουν το έργο τόσο των εργαζομένων, όσο και της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Προφανώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα ντουβάρια που θεωρούν ότι «θυσιάζουν» από τη χρήση εφημερείου-γραφείου σε βάρος της στέγασης ενός μηχανήματος για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι προωθούμενες αλλαγές εκσυγχρονισμού των υποδομών του νοσοκομείου δεν θα σταματήσουν για την προστασία μικροσυμφερόντων απέναντι στην ωφέλεια του γενικού πληθυσμού την οποία και υπηρετούμε.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους η Διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν θα επιτρέψει σε μερίδα υπαλλήλων με αντιδεοντολογική συμπεριφορά να ματαιώσει την εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας, παρατείνοντας την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση ασθενών που χρειάζονται τις υπηρεσίες του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.