Ρέθυμνο: Δρώμενο αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών – Τελετουργικός χορός με αφετηρία την πλ. Αγνώστου Στρατιώτη

Ρέθυμνο: Δρώμενο αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών – Τελετουργικός χορός με αφετηρία την πλ. Αγνώστου Στρατιώτη

Χορευτικό δρώμενο με τον Καγκελευτό Ιερισσού θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη “των θυμάτων της σφαγής στα Τέμπη”, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα με αφετηρία την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.

Ο Καγκελευτός Ιερισσού είναι ένας τελετουργικός, αργός, κυκλικός χορός, αφιερωμένος στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους στην τοποθεσία Μαύρο Αλώνι. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Ανάλογο δρώμενο έγινε και την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο, με συμμετοχή μικρών και μεγάλων που με αυτό τον τρόπο τίμησαν τη μνήμη των νεκρών, δείχνοντας ταυτόχρονα το θυμό και τη θλίψη τους για το τραγικό δυστύχημα και ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες, χωρίς συγκάλυψη.

Ο τελετουργικός αυτός χορός συνοδεύεται από το πένθιμο τραγούδι του, ενώ μπεντίρ θα δίνουν αργά το ρυθμό.

Η δράση είναι ανοιχτή σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν. Επισημαίνεται σε σχέση με το δρώμενο: “Ακομμάτιστα, μα πλήρως πολιτικοποιημένα, να ενώσουμε την οργή και τη θλίψη μας. Απαιτούμε πλήρη ενημέρωση και απονομή δικαιοσύνης
Η ιδέα δεν θεωρείται πανάκεια, μα ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης με χρήση της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης που δεν είναι μόνο μουσειακό είδος ή ευκαιρία προβολής σε παραστάσεις, όπως και κάθε άλλο είδος τέχνης.

Στις 7.30 μμ στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο θα γίνει γρήγορη εκμάθηση των εύκολων βημάτων του τελετουργικού χορού, θα πούμε το τραγούδι για να μάθει ο κόσμος τη μελωδία. Ο τελευταίος στίχος του είναι προσθήκη και παραπέμπει σε όλους τους νεκρούς θύματα της ιδιωτικοποίησης, στα νέα κορίτσια και αγόρια που τους στέρησαν τους αγαπημένους τους ή που στέρησαν τους ίδιους από τους αγαπημένους τους:
‘’Να δω ψηλές, να δω λιγνές,
να δω την κόρη που αγαπώ,
το ποιος κρατεί το χέρι της,
το ποιος τον αρραβώνα της,
ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΝ ΣΤΕΡΗΣΕ’’

Κατόπιν αφού τον χορέψουμε κυκλικά θα κατευθυνθούμε σε μια γραμμή πιασμένοι αγκαζέ ο ένας πίσω από τον άλλο μια ανθρώπινη αλυσίδα που μοιάζει με τρένο με πολλά βαγόνια προς την παραλιακή από την εσωτερική πλευρά του πεζόδρομου. Ζητήσαμε ήδη από τους υπεύθυνους των καταστημάτων όταν περνάει η πομπή να χαμηλώσουν τη μουσική και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία. Τους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη στην προσπάθεια.

Η λύπη να φωνάξει για να μην γίνει καρκίνος.
Βαθιά θλίψη για τους νεκρούς! ΟΡΓΗ για τους υπεύθυνους, τους μακελάρηδες των Τεμπών”

Τα σχόλια είναι κλειστά.