Ρέθυμνο:Με λαμπρότητα ο Εορτασμός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
24 και 25 Μαρτίου 2023

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2023.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, κατά τον Εσπερινό της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, το εσπέρας της Παρασκευής, 24ης Μαρτίου 2023, χοροστάτησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ενορίας Αγγελιανών Μυλοποτάμου, την οποία είχε τη χαρά να επισκεφθεί για πρώτη φορά. Κατά το τυπικό της Εκκλησίας μας, μετά το «Νυν απολύεις» του Εσπερινού ο Επίσκοπός μας ανέγνωσε την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Προς της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Κωνσταντίνο Πολυμίλη, κατά σάρκα υιό του Εφημερίου της Ενορίας, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβυτέρου Νεκταρίου Πολυμίλη, και τελειόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε με θερμούς λόγους, αναφερόμενος στην ιστορία της Ενορίας, ο Εφημέριος π. Νεκτάριος, ο οποίος, σε ανάμνηση της πρώτης αυτής επισκέψεως του νέου Ποιμενάρχου, του προσέφερε ιερό επιγονάτιο, εξεικονίζον την Αγία Τριάδα, επ’ αναφορά στον ιστορικό Ναό του Αγίου Πνεύματος της Ενορίας.
Ο Σεβασμιώτατος, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε κατάλληλα και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου στη ζωή όλων των Χριστιανών και στην αποδοχή της Παναγίας στην πρόσκληση του Θεού στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του γένους των ανθρώπων.
Το πρωί του Σαββάτου, 25ης Μαρτίου 2023, ανήμερα της Εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Κυρίας των Αγγέλων, στο κέντρο της παλαιάς πόλεως Ρεθύμνης, συμπαραστατούμενος υπό των Εφημερίων της Ενορίας και άλλων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Στην προσλαλιά του προς το εκκλησίασμα, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της διπλής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, τονίζοντας την αξία της διττής ελευθερίας του ανθρώπου, σωματικής και πνευματικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως Ρεθύμνης, όπου, παρουσία του εκπροσώπου της εντίμου Ελληνικής Πολιτείας, κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκη, Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, των τοπικών Αρχών, καθώς και των προκρίτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας του τόπου μας, τέλεσε την Δοξολογία για την Εθνική Εορτή, κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, με λόγο εμπεριστατωμένο και γλαφυρό, η Ελλογιμ. κ. Ειρήνη Νεστοράκη, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής του Γυμνασίου Επισκοπής.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησαν οι καταθέσεις των στεφάνων από τους Εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών.
Στη συνέχεια, ο Επίσκοπός μας και οι Εκπρόσωποι των Αρχών μετέβησαν στην κεντρική οδό της πόλεώς μας, όπου, μαζί με εκατοντάδες ανθρώπους παρακολούθησαν και χειροκρότησαν την παρέλαση του Στρατού, των Παραδοσιακών Συλλόγων και των μαθητών του τόπου μας.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ηράκλειο, όπου έλαβε μέρος, μαζί με άλλους Αρχιερείς, στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Φανουρίου Μηλαθιανάκη, κατά σάρκα πατρός του Εντιμολογιωτάτου κ. Δημητρίου Μηλαθιανάκη, Ἄρχοντος Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και επιστηθίου φίλου του Μητροπολίτου μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.