Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών:Όλες/οι στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 30/11/22 στις 18:00 έξω από το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ως παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών επιδιώκουμε από το 2020 την ένταξη μας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (ΕΚΧ), σε μια προσπάθεια συντονισμού με άλλα σωματεία της πόλης μας και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των εργαζομένων του σωματείου μας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Το σωματείο μας μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου κατέθεσε εκ νέου, τον Ιούνιο του 2022, αίτημα ένταξης στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚΧ, η αίτηση μας έπρεπε να εξεταστεί από τη διοίκηση μέσα σε ένα μήνα. Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας όλο αυτό το διάστημα, για να λάβουμε μια επίσημη απάντηση, το ΔΣ για την εξέταση του αιτήματος μας ορίστηκε 5 μήνες μετά, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, και μετά από εξώδικο που αναγκαστήκαμε να στείλουμε στη διοίκηση του ΕΚΧ. Στη συνεδρίαση αυτή, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΧ τάχθηκε κατά της ένταξης μας με πρόφαση ότι το καταστατικό του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών προβλέπει ότι μέλη του σωματείου μπορούν να είναι εργαζόμενοι/ες που έχουν εξαρτημένη εργασία ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μηνιαίος μισθός, κατ’ αποκοπή, ωρομίσθιος, τηλεργασία κλπ.). Σύμφωνα με την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΧ η πρόταση αυτή υποκρύπτει ότι μέλη μας είναι εν δυνάμει εργοδότες(!!).
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας του ΕΚΧ μας δήλωσαν ότι έψαξαν νομικά το ζήτημα αλλά όταν εμείς αιτηθήκαμε να μας παραθέσουν την αντίστοιχη νομοθεσία, δεν λάβαμε καμία απάντηση. Αντίθετα εμείς παρουσιάσαμε αναλυτικά την νομοθετική και ασφαλιστική νομοθεσία όπου αναγνωρίζεται ως μισθωτός ο αμειβόμενος με ΔΠΥ (παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 και παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016). Επίσης, προσκομίσαμε την τελευταία Συλλογική Σύμβαση που είχε υπογράψει το σωματείο μας το 2009 και την διαιτητική απόφαση 13/2007 του ΟΜΕΔ όπου αναγνωρίζεται το ΔΠΥ ως μορφή αμοιβής για εξαρτημένη εργασία. Άλλωστε, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ανήκει στις δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Αθήνας όπως και στα εργατικά κέντρα της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει τεθεί ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της συμμετοχής τους.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση μέλους της διοίκησης ο οποίος χαρακτήρισε τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, ως “δούρειο ίππο” της εργοδοσίας για την μείωση των μισθών. Ο “συνάδελφος” ανακάλυψε ότι ο “εχθρός” του δεν είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία αλλά οι εργαζόμενοι με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ και των μηδενικών εργασιακών δικαιωμάτων. Στην προτροπή του λοιπόν να διαγράψουμε όλα τα μέλη μας που αμείβονται με ΔΠΥ εμείς απαντάμε με διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα 8 μέλη της διοίκησης που καταψήφισαν την ένταξη του ΣΜΤ στο ΕΚΧ, δεν θεωρούν σημαντική την καταπολέμηση της ελαστικοποίησης της εργασίας και την κάλυψη όλων αυτών των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, αλλά αντίθετα, θεωρούν ως κάτι το πιθανό, να βρίσκονται στις τάξεις εργατικού σωματείου εργοδότες. Το θράσος τους είναι τέτοιο που έχουν την ίδια επιχειρηματολογία και για τα σωματείο εργαζομένων στην e-food, ένα σωματείο που τον Σεπτέμβρη του 2021 έδωσε μεγάλη μάχη απέναντι σε αυτό το μοντέλο ελαστικής εργασίας έχοντας στο πλάι τους το σύνολο της κοινωνίας. Οι αντιλήψεις που διακατέχουν μερίδα της Διοίκησης του ΕΚΧ. θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Θεωρούμε, λοιπόν, τουλάχιστον υποκριτική την στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΧ για το εάν θα δεχτεί το σωματείο μας στα μητρώα του. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που στις τάξεις του Εργατικού Κέντρου Χανίων υπάρχουν σωματεία που στο καταστατικό τους αναφέρεται ρητά ότι δέχονται μέλη που αμείβονται με ΔΠΥ (π.χ. Σ.Τ.Υ.Ε.).
Το παράρτημα Χανίων του ΣΜΤ είναι αγωνιστικά ενεργό από το έτος ίδρυσής του (2018) με ένα πλούσιο ιστορικό δράσεων ενάντια σε άδικες απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες εις βάρος εργαζομένων (διεκδίκηση δεδουλευμένων στην JR technologies, ανάδειξη σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενης σε τεχνικό γραφείο από το αφεντικό της, διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης). Πραγματοποιεί τακτικά γενικές συνελεύσεις ενώ τα μέλη του αυξάνονται συνεχώς. Η δράση του σωματείου αποτυπώνεται και στην πόλη των Χανίων με τη συμμετοχή του στις γενικές απεργίες, καθώς και σε άλλες κινητοποιήσεις-συγκεντρώσεις. Το Σωματείο μας αγωνίζεται διαρκώς για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Μιας σύμβασης που δεν θα διαχωρίζει τους/ις εργαζομένους/ες με βάση τις ιδιαιτερότητες της εργασίας, της πληρωμής ή της φορολογίας τους. Κάτι που κάνει και το σωματείο μας στη λειτουργία του σπάζοντας στην πράξη τους πλαστούς διαχωρισμούς που δημιουργεί το Κεφάλαιο και τα αφεντικά.
Κάνουμε λοιπόν ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως ούτε εργοδότες είμαστε, ούτε είμαστε διατεθειμένοι/ες να δεχτούμε τέτοιες συκοφαντίες και αβάσιμες αποφάσεις για το σωματείο μας. Η κατεύθυνση του εργατικού κινήματος είναι ζήτημα συζήτησης των σωματείων και εκεί πρέπει να τίθεται. Η προσπάθεια αποκλεισμού σωματείων εργαζομένων από τα δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια όργανα εκπροσώπησης του εργατικού κινήματος, με σκοπό τη διαμόρφωση συσχετισμών, συντείνει στην περαιτέρω απαξίωση των τελευταίων στα μάτια των εργαζομένων.
Πιστεύουμε ότι η δύναμη βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη, για αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στα Χανιά, κάθε σωματείο και σύλλογο να στηρίξει την προσπάθεια μας για ένταξη του σωματείου μας στο ΕΚΧ.
Σε συνέχεια της δράσης μας, ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παρ. Χανίων, καλούμε μαζί με το σωματείο της e-food όλους/ες τους συναδέλφους/ισσες σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 30/11/22 στις 18:00 έξω από το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Κανένας αποκλεισμός πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων από το Εργατικό Κέντρο Χανίων!
Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!

Τα σχόλια είναι κλειστά.