Σούπερ μάρκετ: Ανάβει η… μάχη της Κρήτης

Την «αφρόκρεμα» του αυξανόμενου τουριστικού τζίρου έχουν βάλει στο μάτι Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλους, My Market, Μασούτης και Κρητικός
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν το 2023 την Κρήτη, με τις προκρατήσεις για εφέτος να αποτυπώνουν νέα άνοδο από 5% έως 10%, ενώ το τουριστικό τοπίο της μεγαλονήσου αναμένεται να αλλάξει την επόμενη τριετία, οπότε και αναμένεται η λειτουργία του αεροδρομίου Καστελλίου.

Η παγκόσμια δημοφιλία της Κρήτης δεν αφήνει αδιάφορους τους εκπροσώπους του retail και δη τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν το αποτύπωμά τους, προσβλέποντας τόσο στον τοπικό όσο και στον τουριστικό τζίρο.

Το έμμεσο προβάδισμα της Σκλαβενίτης
Στη… μάχη της Κρήτης προβάδισμα διατηρεί η Σκλαβενίτης, καθώς με την εξαγορά του 60% της αλυσίδας Χαλκιαδάκης πριν 10 χρόνια έχει «πατήσει» γερά κυρίως στην αγορά του Ηρακλείου, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς.

Αν και η Σκλαβενίτης με την ταμπέλα του διαθέτει 6 καταστήματα στο Ηράκλειο, 5 στον νομό Χανίων, ένα στο Ρέθυμνο και 3 στον νομό Λασιθίου και σε μια πρώτη ανάγνωση η διαφορά είναι μικρή συγκριτικά με τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες, το δίκτυο της Χαλκιαδάκης αλλάζει τα δεδομένα.

Κι αυτό γιατί η κρητική Χαλκιαδάκης που εφέτος συμπληρώνει 40 χρόνια εμπορικής δραστηριότητας στην Κρήτη και αποτελεί leader στον κλάδο της στο νησί, διαθέτει σήμερα δίκτυο 40 καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, με περισσότερους από 1.600 εργαζομένους.

Lidl
Και η Lidl έχει αναπτύξει ισχυρό δίκτυο στην κρητική αγορά, διαθέτοντας σημαντική παρουσία σε όλο το νησί με 15 καταστήματα.

«Πατάει πόδι» στην Κρήτη η My Market
Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κρήτη διατηρεί η Metro ΑΕΒΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο περιθώριο της έκθεσης HORECA 2024 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Ήδη η Metro βρίσκεται στην τελική ευθεία να ανοίξει κατάστημα My market στο Ηράκλειο Κρήτης, προχωρώντας σε αγορά οικοπέδου, ενώ γίνονται συζητήσεις για ακόμη δύο. Σε κάθε περίπτωση το νέο κατάστημα στο Ηράκλειο, ή τα νέα καταστήματα, πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2025 και μετά.

Η κρητική επένδυση έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αυτό θα είναι το πρώτο κατάστημα My market στη μεγαλόνησο, αφού μέχρι τώρα ο όμιλος έχει παρουσία στο νησί μόνο στη χονδρική μέσω των τριών Metro Cash & Carry σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Μασούτης – ΣΥΝ.ΚΑ
Πολύ καλές επιδόσεις καταγράφει και η Διαμαντής Μασούτης στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη η στρατηγική συνεργασία της Διαμαντής Μασούτης με τη συνεταιριστική αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος με την επωνυμία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.», στο οποία η Μασούτης συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%. Ο συνεταιρισμός έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος, καθώς και το management, ενώ οι μέτοχοι του συνεταιρισμού εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματά τους, έχοντας ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις του ΣΥΝ.ΚΑ.

Στο τέλος του 2023 εγκαινιάστηκε το 38ο σούπερ μάρκετ ΣΥΝ.ΚΑ, ένα υπερσύγχρονο κατάστημα 1.500 τ.μ., στα Χανιά.

Ο συνεταιρισμός διαθέτει 2 Κέντρα Διανομής, 1.177 εργαζόμενους και προβλεπόμενες πωλήσεις για το 2023 πάνω από 160 εκατ. ευρώ.

ΑΒ Βασιλόπουλος
Με ένα νέο κατάστημα ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη η ΑΒ Βασιλόπουλος το δίκτυο της οποίας αριθμεί για την ώρα 13 σημεία.

Πέρυσι η ΑΒ Βασιλόπουλος άνοιξε δύο νέα καταστήματα στην Κρήτη και συγκεκριμένα ένα στο Ηράκλειο στην 62 Μαρτύρων και ένα στην Ιεράπετρα, ενώ το 2022 άνοιξε ένα στη Σητεία.

Στην Κρήτη η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει επίσης 3 franchise καταστήματα.

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός
Η Κρητικός μετά την αποχώρησή της από τον ΕΛΟΜΑΣ έχει προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών, δύο εκ των οποίων είναι στην Κρήτη (CRM Αριάδνη και Μαθιουδάκης), δίνοντας έμφαση στην αύξηση του μεριδίου της στην περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή η αλυσίδα διαθέτει 21 καταστήματα στην κρητική αγορά.https://www.ot.gr/editor/ksanthi-gounari

Τα σχόλια είναι κλειστά.