Τα μυστικά του πράσινου σαπουνιού και συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας

Αγνό, μυρωδάτο, με αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το πράσινο σαπούνι είναι συνώνυμο με την απαλή περιποίηση και την αστραφτερή καθαριότητα.

Τα μυστικά του πράσινου σαπουνιού και συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας

Το αγαπημένο πράσινο σαπούνι είναι πολύτιμο και υγιεινό προϊόν για το πλύσιμο μωρουδιακών στο χέρι ή στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα, σφουγγάρισμα (πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό), πλύσιμο τζαμιών και ξάσπρισμα ασπρόρουχων.

Μια ωραία ιδέα για τις κουρτίνες σου
Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στην μπανιέρα, πλύνε τες με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τες στο πλυντήριο: Θα εκπλαγείς βλέποντάς τες να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.

Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας
Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.

Για το ξύρισμα
Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Φυσικό φυτοφάρμακο
Τρεις κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά.

Συνταγή

Υλικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα

500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα (κατακάθι σε τενεκέδες με λάδι)
150 γρ. αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα, (αυτή αποτελεί τον κίνδυνο) τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με χρώματα

παρασκευή (με τη θερμή μέθοδο)
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα (μια χύτρα ατμού που μας έχει χαλάσει) ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό.
Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.

Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
Στη συνέχεια, το αποσύρουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζουμε σε καλούπια.
Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε χώρο μακριά από παιδιά.

Το νερό δεν το ζεσταίνουμε πριν να ρίξουμε την καυστική σόδα σε καμιά περίπτωση και ρίχνουμε αργά το νερό με την αραιωμένη καυστική σόδα, στο λάδι και ΌΧΙ το αντίθετο.

Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα… χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.