Τέσσερις μνηστήρες για την μονάδα απορριμμάτων στη Χερσόνησο

Τέσσερις μνηστήρες για την μονάδα απορριμμάτων στη Χερσόνησο

4 είναι οι μνηστήρες για την μονάδα απορριμμάτων στη Χερσόνησο Ηρακλείου, η οποία αποτελεί την τρίτη μονάδα νέα γενιάς στην Κρήτη ακολουθώντας αυτές των Χανίων και του Αμαρίου και είναι απαραίτητη για το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com έχουμε όχι μόνο τον αριθμό των «μνηστήρων» και ονοματεπώνυμό τους, αλλά και την πιθανή ημερομηνία για την ανάδειξη του μειοδότη.

Το επόμενο βήμα στην πορεία της δημοπράτησης είναι η δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται εντός δεκαημέρου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε την ανάδειξη του μειοδότη καιρού (καθώς η Κρήτη ακόμα αναρρώνει από τη θεομηνία της προηγούμενης εβδομάδας), και κορονοϊού επιτρέποντος το Φεβρουάριο του 2021.

Ένα επιπλέον εμπόδιο είναι οι δικαστικοί διαξιφισμοί όλων των εμπλεκομένων, καθώς έχουν γίνει ήδη προσφυγή προς την ΑΕΠΠ και το ΣτΕ χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί κάποιος συμμετέχων, γεγονός το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει τη διαδικασία δημοπράτησης (υπενθυμίζεται πως ως ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε οριστεί η 20η Απριλίου) 2019.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς δεν αποκλείονται επιπλέον προσφυγές μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιριών στο μέλλον με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση της δημοπράτησης.

Προχωρώντας στην αρένα των φιλόδοξων μνηστήρων έχουμε τόσο μεμονωμένο ενδιαφέρον όσο και ομάδες παικτών που κατεβαίνουν από κοινού. Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν για το έργο είναι οι εξής:

Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ
Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ-ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΕ
Ένωση προσώπων ΤΕΝΕΡΓ ΑΒΕΤΕ- WATT
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το φυσικό αντικείμενο του έργου

Αναθέτουσα αρχή για το δημόσιο έργο της κατασκευής και της διαχείρισης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο είναι ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται περί τους 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και οι επόμενοι 6 μήνες αποτελούν το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Ακολουθεί η περίοδος της εμπορικής λειτουργίας, η οποία θα διαρκέσει 36 μήνες και μπορεί να επεκταθεί για άλλο τόσο με μονομερή προαίρεση του ΦΟΔΣΑ.

Η συνολική δυναμικότητα των αποβλήτων που θα επεξεργάζεται η Μονάδα της Χερσονήσου, θα ανέρχεται σε 72.400 τόνους/ετησίως.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ., η μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος Χερσονήσου θα καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης και θα δέχεται:

– 10.000 τόνους/έτος ανακυκλώσιμα υλικά, από τον Δ. Χερσονήσου,

– 26.900 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, από τους Δήμους: Ηρακλείου, Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου,

– 35.500 τόνους σύμμεικτων Α.Σ.Α., από τους Δήμους: Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, κατ΄ ελάχιστον, τις ακόλουθες μονάδες/χώρους:

– Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Α.Σ.Α., που υπολείπονται μετά από εφαρμογή δράσεων διαλογής στην πηγή,

– Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών,

– Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης προδιαλεγμένων στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών,

– Μονάδα/χώρος μηχανικής επεξεργασίας των σύμμεικτων Α.Σ.Α., προς διαχωρισμό οργανικού/βαρέως και μη οργανικού/ελαφρού κλάσματος, με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς κομποστοποίηση,

– Μονάδα/χώρος μηχανικής επεξεργασίας του προδιαλεγμένου κλάσματος ανακυκλώσιμων υλικών, προς ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών,

– Μονάδα κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α. και των προδιαλεγμένων οργανικών προς παραγωγή CLO και Compost, αντίστοιχα,

– Μονάδα εξευγενισμού-ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού, ώστε να παραχθεί κόμποστ συγκεκριμένων προδιαγραφών,

– Μονάδα ωρίμασης του κομποστοποιημένου υλικού (CLO και compost),

– Χώρο προσωρινής αποθήκευσης παραγόμενων προϊόντων,

– Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας, για την επεξεργασία των παραγομένων αερίων ρύπων.

Τα υπολείμματα της επεξεργασίας από τη μονάδα θα συλλέγονται, μεταφέρονται και οδηγούνται στον Χ.Υ.Τ.Α./-Υ Χερσονήσου προς ταφή.

Όσον αφορά τo XYTA ως ανάδοχος έχει αναλάβει η ΘΑΛΗΣ και η σχετική σύμβαση υπεγράφη την 1η Οκτωβρίου 2020. Η εταιρία θα αναλάβει άμεσα τις εργασίες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός 6μηνου.

Πηγή: ypodomes.com

Τα σχόλια είναι κλειστά.