Το πρωινό ρόφημα που βελτιώνει την υγεία μας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ροφήματα. Καφές, τσάι, χυμός. Σίγουρα πίνεις κάτι από όλα αυτά με το που θα ξυπνήσεις το πρωί. Τι όμως από αυτά είναι πιο ωφέλιμο; Όλα κάνουν καλό, θα μπορούσε κανείς να πει, ποιο όμως μοιάζει ιδανικό; Σίγουρα όχι ο συνδυασμός τους.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ικαλύτερο ρόφημα για να πίνεις το πρωί δεν είναι το τσάι, ούτε οι χυμοί, ούτε καν το νερό με μία φέτα λεμονιού. Coffee lovers ήρθε η ώρα να ενωθείτε και να πανηγυρίσετε γιατί τόση ώρα, μιλάμε για τον καφέ.

Τα άρθρα που έχουν γραφτεί για τον καφέ και τις επιπτώσεις του στην υγεία είναι πολλά. Όλα αυτά ωστόσο καταρρίπτονται. Ο καφές, εκτός από ενέργεια, φαίνεται πως βοηθάει πολύ στη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας τη γνωστική ικανότητα.

Για την ακρίβεια, ο καφές θεωρείται πια superfood, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, ακόμη και της νόσου του Πάρκινσον.

Άρθρο μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο Trends in Cardiovascular Medicine, αναφέρει ότι η κατανάλωση μεταξύ δύο και τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθώντας συγχρόνως στην απαλλαγή από το περιττό λίπος.

Πολλοί μάλιστα είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτά οφείλονται στα λεγόμενα φλαβονοειδή που υπάρχουν στον καφέ και που προστατεύουν τον οργανισμό.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ο καφές ίσως δεν ταιριάζει σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, όσοι υποφέρουν από άγχος θα πρέπει να ελέγχουν την κατανάλωσή του γιατί μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε άγχος, νευρικότητα και αϋπνία. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ελέγχεται και από όσους έχουν υπέρταση.

Όπως και να έχει πάντως, τα νέα για όσους αγαπούν τον καφέ είναι καλά. Αρκεί φυσικά να υπάρχει και ένα μέτρο.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Η ιδανική ποσότητα, σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, είναι οι δύο καφέδες την ημέρα, με τον δεύτερο μάλιστα να καταναλώνεται πριν τις 6 το απόγευμα ούτως ώστε να μην επηρεάζει καθόλου τον ύπνο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.