Β.Διγαλάκης : Ομαλά εξελίσσονται οι μεταγγραφές στα Πανεπιστήμια

Ενημέρωση από τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη για το θέμα των μετεγγραφών: «Έγκαιρα και ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία των μετεγγραφών, παρά τα επιμέρους προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

Η διαδικασία των μετεγγραφών φοιτητών εξελίσσεται ομαλά, αν και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚKE κ. Γιάννη Δελή.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι η ομαλότητα στη διαδικασία επιτεύχθηκε επειδή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατάφερε να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στο θέμα των μετεγγραφών, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα μέσα σε ένα πρόχειρο και άναρχο τοπίο που άφησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Υφυπουργός, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας 21/10 είχαν οριστικοποιηθεί 5.445 αιτήσεις από τις συνολικά 6.371 που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ για τις μετεγγραφές αδελφών είχαν γίνει 2.531, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι 2.034. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ’ εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων μετεγγραφών υλοποιεί με ακρίβεια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές. Παρά τη σαφή διαφωνία της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και με δεδομένη την πρόθεσή της να συγκροτήσει ένα νέο πλαίσιο, πιο δίκαιο και αντικειμενικό, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Αυτό υπαγορεύτηκε όχι μόνο από την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού στους αιτούντες, αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές και αιτήσεις ακυρότητας. Η διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια, από κοινού με το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών, αποτελούν ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο λαμβάνουν υπόψη τους οι υποψήφιοι φοιτητές. Κάθε εκ των υστέρων παρέμβαση ή αλλαγή, ενώ είχε ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών, δεν θα είχε νομική βάση.

Ζητήματα όπως η ύπαρξη τμημάτων χωρίς αντιστοίχιση και η στέρηση της δυνατότητας μετεγγραφής των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ μεγαλυτέρων ετών δεν αφορούν τη λειτουργικότητα του συστήματος μετεγγραφών, αλλά καθορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικά για το θέμα των αντιστοιχίσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εξέδωσε τη σχετική απόφαση μόλις την 1η Ιουλίου 2019, παραβλέποντας δικό της νόμο, που έθετε ανώτατο χρονικό όριο την 30ή Μαΐου για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των αντιστοιχίσεων των τμημάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.