Β. Διγαλάκης: Πρόταση για Πειραματικό Λύκειο στα Χανιά με στέγαση στον Άγιο Ματθαίο

Μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικού Λυκείου στα Χανιά παρουσίασε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνό και με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Γιάννη – Παναγιώτη Αμπελά, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ενέργειες στις οποίες προχώρησε τους προηγούμενους μήνες για να καταστεί δυνατή η επέκταση του δικτύου των Πειραματικών Σχολείων στα Χανιά, έχοντας ενημερώσει για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια συνάντησής τους. Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση και με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία σημείωσε ότι είναι θετική στην ίδρυση νέου Πειραματικού Λυκείου στα Χανιά, καθώς και αγαστή συνεργασία, μέσω συναντήσεων, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό και σχετικής αλληλογραφίας, με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγασης.

Έτσι, μετά από πρόταση του κ. Διγαλάκη, και με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε σχετική απόφαση, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου θα παραχωρήσει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις εγκαταστάσεις της πρώην, πλέον, Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στον Άγιο Ματθαίο για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου Χανίων, δεδομένου ότι η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης σταμάτησε να λειτουργεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4823/2021. Η παραχώρηση της χρήσης αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων και αρχικά θα γίνει χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για ένα χρονικό διάστημα, έως ότου γίνει απόσβεση της δαπάνης ανακατασκευής και ανακαίνισης των κτιρίων.

Ο κ. Διγαλάκης έχει ήδη συναντηθεί και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για το αρχικά εκτιμώμενο κόστος της απαιτούμενης ανακατασκευής των κτιρίων προκειμένου αυτά να είναι λειτουργικά και ασφαλή για την παραμονή των μαθητών. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Χανιώτη Βουλευτή για τη βέλτιστη και προσφορότερη αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος των μαθητριών και των μαθητών των Χανίων και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών θα συνδράμει μέσω της ΚΤΥΠ Α.Ε. για την υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας ότι η αναγκαία χρηματοδότηση μπορεί να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η απόφαση ίδρυσης του Πειραματικού Λυκείου Χανίων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι διαδικασίες ίδρυσης θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με σκοπό τη λειτουργία του Πειραματικού Λυκείου το σχολικό έτος 2024 – 2025, προκειμένου να υποδεχθεί τους μαθητές που θα έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

Προτείνεται το Πειραματικό Λύκειο να φέρει την ονομασία «Πειραματικό Λύκειο Χανίων “Ο Άγιος Ματθαίος”» και στους χώρους των εγκαταστάσεων να αναρτηθεί πινακίδα που θα αναφέρει ότι η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου έχει παραχωρήσει τη χρήση τους για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου. Προτείνεται, επίσης, σε αυτές να φιλοξενούνται φωτογραφικό υλικό και σύντομο ιστορικό της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Μετά την ίδρυση και απόλυτα επιτυχημένη λειτουργία του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων είναι απολύτως σαφές ότι ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων πρέπει να επεκταθεί στα Χανιά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, προκειμένου να δημιουργηθεί μια αλληλουχία εκπαιδευτικών μονάδων με σκοπό τη συνολικότερη αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δαμασκηνό για την ιδιαίτερα θετική στάση τους και την απόφασή τους, που δίνει λύση στο θέμα της στέγασης του Πειραματικού Λυκείου Χανίων. Είναι μία στάση ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, που χαρακτηρίζει διαχρονικά την τοπική μας Εκκλησία. Ευχαριστώ, επίσης, την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Υποδομών για τη θετική τους ανταπόκριση στην πρόταση που κατέθεσα. Πλέον, οφείλουμε να υλοποιήσουμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, όλα τα επόμενα βήματα και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, για την ίδρυση στα Χανιά και Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μία παράδοση που λέει ότι όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Με αυτή τη σκέψη, ακούσαμε με πολλή κατανόηση την πρόταση του βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη και την “ακολουθήσαμε”, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε κι εμείς τον χώρο αυτόν. Κρίναμε ότι είναι καλό να ακούσουμε την πρότασή του και βεβαίως να παραχωρήσουμε τη χρήση, με κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θα υπάρξουν για λόγους συνεργασίας. Συζητήσαμε την πρόταση στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Προσπαθούμε να βρούμε τη νομική φόρμουλα, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια, υπογράφοντας και τη σχετική συμφωνία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Διγαλάκη, διότι ομολογουμένως δεν είχα σκεφτεί κάτι» (σ.σ.: αναφορικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης). «Ωστόσο, ήρθε η πρόταση και η τοπική Εκκλησία έδωσε τη συγκατάθεσή της γι’ αυτή τη συνεργασία».

Για σημαντική μέρα και για πρόταση που έχει προχωρήσει σε πολύ καλό βαθμό και θα βοηθήσει σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Γιάννης – Παναγιώτης Αμπελάς, ο οποίος τόνισε ότι η Υπηρεσία θα υποστηρίξει αυτή την πρόταση μέσα από τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.