Ποιοι παράγοντες της Κρήτης θα τοποθετηθούν την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την κύρωση της σύμβασης.
Στη Βουλή έχει μεταφερθεί αυτές τις ημέρες η συζήτηση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, καθώς συζητείται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Κίσσαμος-Χανιά-Ηράκλειο. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.
Η Τετάρτη 28 Μαΐου είναι η ημέρα που θα παρευρεθούν για να τοποθετηθούν οι τοπικοί παράγοντες της Κρήτης, με δεκάδες αιρετούς και εκπροσώπους φορέων να έχουν προσκληθεί. Οι περισσότεροι εκτιμάται ότι θα μετάσχουν στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να παραστούν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας και ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.
Παρών στην Επιτροπή θα είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που αναμένεται να τονίσει τόσο τη σημασία του έργου για την Κρήτη, όσο και την ανάγκη να υπάρξει με πολιτική απόφαση μια συναινετική διευθέτηση των σοβαρών επιφυλάξεων που εκφράζουν παράγοντες της Κρήτης.
Το “βάρος”, ωστόσο, της υποστήριξης των θέσεων της Αυτοδιοίκησης για τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν σε σχέση με τον σχεδιασμό του έργου θα αναλάβουν, όπως φαίνεται ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, οι οποίοι θα είναι παρόντες για να τοποθετηθούν για όλα τα εκκρεμή θέματα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, όπως ο σχεδιασμός των κόμβων, η λειτουργία και μη σταθμών διοδίων στα “αστικά” τμήματα του αυτοκινητόδρομου και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους δύο γειτονικούς δήμους του βόρειου μετώπου υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δύο πλευρές φαίνεται πλέον να βρίσκονται πιο κοντά σε σχέση με το πλαίσιο των διαφορών τους, ωστόσο απέχουμε ακόμη αισθητά από μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε απόσυρση των προσφυγών. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η τοποθέτηση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργου Ταβερναράκη, ο οποίος είναι καλός γνώστης των ζητημάτων.
Ενδιαφέρον θα έχουν και οι τοποθετήσεις των Κρητικών βουλευτών που είναι μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, και συγκεκριμένα τεσσάρων βουλευτών Ηρακλείου, του Μάξιμου Σενετάκη από τη ΝΔ, της Ελένης Βατσινά και του Φραγκίσκου Παρασύρη από το ΠΑΣΟΚ και του Χάρη Μαμουλάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, καθώς ακόμα και μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα του Πολιτιστικού στο Ηράκλειο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη δρομολόγηση των μελετών του ΒΟΑΚ από τον Άγιο Νικόλαο ως τη Σητεία, η επέκταση του έργου εξακολουθεί να βρίσκεται στο απόλυτο κενό.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, το σχέδιο νόμου που συμπεριλαμβάνει την σύμβαση παραχώρησης θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής, όπου πρόκειται να κυρωθεί, καθώς θα υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Τα εκκρεμή ζητήματα, ωστόσο, παραμένουν και απομένει να δούμε αν και με ποια “φόρμουλα” θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο και τους δήμους.
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ