Ξένες γλώσσες: Όπλο κατά της άνοιας

Εσείς πόσες γλώσσες μιλάτε; Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα δίγλωσσα άτομα έχουν πιο δυνατούς και υγιείς εγκεφάλους.

Ξένες γλώσσες: Όπλο κατά της άνοιας

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα και ο εγκέφαλός μας αλλάζουν. Ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου συρρικνώνονται και η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων χάνει την αποτελεσματικότητά της. Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) λένε ότι οι ξένες γλώσσες μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να εκτελεί τις βασικές του εργασίες μέσω εναλλακτικών οδών.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι δίγλωσσοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερη φαιά ουσία, πιο παχύ φλοιό και μεγαλύτερη επιφάνεια στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις διαδικασίες γνωστικού ελέγχου.

Η επικοινωνία με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά τους να ερμηνεύουν τα κοινωνικά μηνύματα.

Επιπλέον, η γνώση πολλαπλών γλωσσών συνδέεται με ισχυρότερη νοητική ευελιξία, έλεγχο της προσοχής και δεξιότητες μνήμης που είναι κρίσιμες για την ικανότητα κατανόησης της συμπεριφοράς των άλλων ανθρώπων.

Προηγούμενες μελέτες σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες είχαν επίσης δείξει ότι η διγλωσσία επηρεάζει θετικά αυτές τις δεξιότητες. Ωστόσο, προέκυψε το ερώτημα αν αυτά τα οφέλη θα διαρκούσαν αργότερα στη ζωή.

Η εν λόγω ερευνητική ομάδα σχεδιάζει στο μέλλον να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα συμπεριφοράς και νευροαπεικόνισης που συγκέντρωσε για να διερευνήσει περαιτέρω την επίδραση της διγλωσσίας στη γνωστική λειτουργία.

Όπλο κατά της άνοιας η διγλωσσία

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging, Γερμανοί ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες ηλικιωμένους ασθενείς και ανακάλυψαν ότι όσοι μιλούσαν τακτικά δύο γλώσσες σε νεαρή ηλικία είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μάθησης, μνήμης, γλώσσας και αυτοελέγχου από εκείνους που μιλούσαν μόνο μία.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών που υποδηλώνουν ότι η διγλωσσία θωρακίζει από την άνοια και τη γνωστική έκπτωση σε ηλικιωμένα άτομα.

Δεδομένου ότι τα πολύγλωσσα άτομα μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται μεταξύ δύο γλωσσών, οι νευροεπιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να εφαρμόσουν παρόμοιες τακτικές σε άλλες ικανότητες, όπως η πολυπραγμοσύνη, η ρύθμιση των συναισθημάτων και ο αυτοέλεγχος, που βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας μεγαλώνοντας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.